У повітрі вже відчувається весна, а до фінішу футбольних топ-чемпіонатів – три місяці. І кожен поєдинок Серії А, Ла Ліги, АПЛ чи Бундесліги перетворюється на запеклу дуель. Цього тижня поєдинків з вивіскою «супер» не буде, але на вболівальників чекає чимало цікавих напружених матчів, де непросто вгадати переможця.

А щоб легше було вгадувати та зробити ставки на футбол – пропонуємо наш прогноз на топ-5 найбільш інтригуючи футбольних поєдинків цього вікенду.

Вільярреал – Реал

Господарі ведуть боротьбу за єврокубки і не проти замахнутися на Лігу чемпіонів. До топ-4 з їхнього 6-го місця – лише 3 очки. Але і про те, що знизу підтискають Реал Сосьєдад та Атлетік, теж забувати не можна. Інакше, Вільярреал ризикуватиме впасти на пару рядків і забути про Європу. Але поки що все йде за планом – «жовта субмарина» перемогла насухо у двох останніх турах, обігравши Мальйорку (3:0) та Бетіс (2:0). Зараз буде значно складніше: і суперник найсильніший з усіх можливих, і найкращий бомбардир Вільярреалу травмованийХерард Морено пропустить гру через пошкодження. Інші втрати – Коклен та Пенья – не критичні.

Реал у свою чергу лідирує в Ла Лізі, випереджаючи найближчого переслідувача – Севілью – на 3 очки, маючи гру в запасі. Але останніми тижнями підопічні Анчелотті буксують. Спершу, втратили очки у грі зі скромним Ельче (2:2), потім програли Атлетіко у кубковому матчі, а минулого тижня ледве-ледве здолали Гранаду (1:0). У останніх 6 турах чемпіонату Іспанії Реал переміг лише тричі, двічі зіграв у нічию та один раз програв. Якби у залік ішов тільки цей відрізок часу, «вершкові» би нині перебували на 6-7 рядку в таблиці. А перед цим матчем на певну функціональну яму, до якої потрапив Реал, накладаються ще й травми трьох гравців основного складу. Не зіграють головний бомбардир Бензема та півзахисники Азар і Каземіро.  

Фаворитом букмекери дещо несподівано вважають господарів – з мінімальною перевагою. Ставка на перемогу Вільярреала оцінена коефіцієнтом 2.62, нічия – 3.40, а перемога Реала коштує 2.76. Не можна втрачати нагоду, коли Реал у матч з не найсильнішим суперником вважають андердогом, пропонуючи настільки високі коефіцієнти. А для підстрахування – можна подивитися на варіанти з форою. Наприклад, зробити ставку на перемогу Реала з форою 0 за коефіцієнт 1.97.

Матч Вільярреал – Реал пройде 12 лютого та розпочнеться о 17:15. Трансляція передбачена на платформі Megogo.

Наполі – Інтер

Наполі посідає 2-гу сходинку турнірної таблиці, відстаючи від Інтера усього лише на 1 очко (щоправда, суперник зіграв на 1 матч менше). Після феноменального старту (8 перемог у перших 8 турах) «блакитні» просіли наприкінці року, коли вимушені були зіграти 7 матчів за місяць. Наслідок – 4 поразки у чемпіонаті на цьому відрізку і падіння. Але останнім часом неаполітанці нагадують самих себе початку сезону та нині мають серію з 4 поспіль перемог у Серії А. Остання була над Венецією (2:0) тиждень тому. Є нагода продовжити і повернутися на вершину в разі перемоги. Тим більше, що одужали (Осімхен, Інсіньє) та повернулися з Африки (Ангісса, Кулібалі) усі лідери.

«Нероадзурі» поки лідери, а за втраченими очками випереджають Наполі навіть на 4 пункти, але останніми тижнями Інтер не вражає. Команда Індзагі в останніх трьох турах перемогла лише раз. Причому та перемога над Венецією (2:1) була чудом – вирішальний гол чемпіони Італії забили на останніх секундах. Перед тим була нічия з Аталантою, а тиждень тому Інтер поступився у принциповому дербі Мілану (1:2). Якщо справи підуть так і надалі, вже цього вікенду лідер може звалитися на 3-тє місце. У матчі проти Наполі не зіграють Бастоні (дискваліфікація), Гоосенс та Корреа (травми). 

Фаворити цього матчу – гості, але їхня перевага крихітна. Коефіцієнт на перемогу Наполі складає 2.75, а перемога Інтера оцінена у 2.65.  Ми ж пропонуємо глянути не на це конкретне протистояння, а на глобальну позицію. Навряд чи Наполі буде ризикувати та йти великими силами уперед, адже отримати контратаку, програти та відпустити опонента на 4+ очки – неприйнятний сценарій. У свою чергу й Інтер буде в першу чергу зосереджений на тому, аби зберегти статус кво та не пропустити опонента вперед. Тож дуже ймовірними на полі будуть тактичні «шахи», де партії часто завершуються унічию. Коефіцієнт на нічию значно вищий, ніж той, що дають на перемогу однієї зі сторін – 3.45.

Матч Наполі – Інтер пройде 12 лютого та розпочнеться о 19:00. Трансляція передбачена на платформі Megogo.

Ньюкасл – Астон Вілла

Потужні фінансові вливання та хороше зимове трансферне вікно повернули Ньюкасл до тями. Команда, яка тривалий час перебувала у зоні вильоту, здобула дві поспіль перемоги – над Лідсом (1:0) та Евертоном (3:1). Тож «сороки» відштовхнулися від дна і вже лишили позаду трьох суперників. Це – програма мінімум, щоб зберегти прописку в АПЛ, але «чорно-білі» точно мріють про більше. Але завадити планам може повний лазарет. Травмовані Фернандес, Вілсон, Рітчі, пошкодження у Тріпп’єра та Даммета, позитивні тести на коронавірус у Кларка, Таргетта, Гайдена та Льюїса. І лише троє з них – не з основи. 

Астон Вілла зазнала лише трьох втрат, але всі вони також є лідерами команди – Конса та дві найдорожчі свої покупки Буендія та Бейлі. Уся надія на орендованого у Барселони Коутіньою. Він суттєво допоміг, і бірмінгемці після двох невдач у Прем’єр-лізі має нині серію із трьох матчів без поразок. У попередньому турі Астон Вілла зіграла внічию з Лідсом (3:3), а перед тим перемогла у гостях Евертон (1:0).

Це також, на думку букмекерів, рівна пара. Перемога Ньюкасла коштує у лініях 2.76, нічия – 3.40, а перемога Астон Вілли пропонується за 2.64. «Сороки» отримали позитивний заряд енергії, а зимові новачки швидко вписалися у колектив. Особливо Коутінью, який у 3 матчах за нову команду забив 2 голи та віддав 2 результативні передачі. Поставити на гол бразильця у третьому поспіль матчі можна з коефіцієнтом 3.60.   

Матч Ньюкасл – Астон Вілла пройде 13 лютого та розпочнеться о 16:00. Трансляція передбачена на платформі OLL.tv та на каналі Setanta Sport Україна.

Уніон – Боруссія Дортмунд

Столичний клуб несподівано став одним із фаворитів у боротьбі за зону Ліги чемпіонів. Поки Айнтрахт, Вольфсбург і Боруссія Менхенгладбах шкутильгають на півтори ноги, Уніон бореться з Ляйпцигом та Баєром за 3-4 місця у Бундеслізі. Тим болючішим був провал у минулому турі, коли берлінці програли аутсайдер – Аугсбургу – з рахунком 0:2. До того у команди була серія з 5 матчів без поразок. Але у «залізних» був час оговтатися. До того ж, вдома Уніон майже непереможний (1 поразка у 10 матчах і та – від Баварії), а до гри проти Боруссії команда підійшла у майже оптимальному стані. Пропустить матч лише дискваліфікований Хедіра.   

Боруссія Дортмунд імітує боротьбу за чемпіонство – команда відстає від Баварії на 9 очок і більше непокоїться через те, що на відстані 5 балів перебуває Баєр. У минуло турі, після серії із трьох перемог і скорочення відстані від лідера, «джмелі» зазнали розгромної домашньої поразки від Баєра (2:5) і перебувають нині у поганому настрої. А тут ще й головна зірка команди – норвезький форвард Холандне залікував травму та пропустить поєдинок проти Уніона… 

У господарів спеціалісти вірять значно менше, ніж у гостей. Коефіцієнти від букмекерів на результат матчу такі: перемога Уніона3.85, нічия – також 3.85. перемога Боруссії Дортмунд1.94. Берлінці грають від оборони, а гості втратили свою основну бойову одиницю, яка забивала голи пачками. Тому прогнозуємо низьку результативність матчу. Ставка тотал менше 2,5 букмекери продають з коефіцієнтом 2.24.

Матч Уніон – Боруссія Дортмунд пройде 13 лютого та розпочнеться о 16:30. Трансляція передбачена на платформі OLL.tv.

Аталанта – Ювентус

У боротьбі за зону Ліги чемпіонів напруга не набагато нижча, ніж та, де зійдуться Інтер та Наполі. Аталанта минулого туру несподівано програла Кальярі (1:2) та пропустила уперед «Стару синьйору», яку тепер в очному матчі буде намагатися перемогти, аби повернути собі місце у топ-4. Але зробити це буде непросто. «Бергамаскі» вже 4 матчі поспіль не знають перемог. У Серії А – дві нічиї та поразка, а посеред тижня команда ще й Фіорентині у Кубку Італії програла (2:3). Настрій – так собі, а у списку травмованих – відразу три гравці основи: Міранчук, Ілічіч, Сапата. До того ж, дискваліфікований основний голкіпер Муссо

А от Ювентус на підйомі. Після блідого старту, коли команда бовталася біля зони вильоту (у перших 4 турах – 2 нічиї та 2 поразки), підопічні Аллегрі набрали хороший хід і не програють у Серії А з листопада (7 перемог та 3 нічиї у 10 матчах). У попередньому турі «зебри» розібралися з Вероною (2:0) і нарешті піднялися до четвірки лідерів. А потім ще й підняли собі настрій перемогою над Сассуоло в Кубку Італії (2:1). Був би Ювентус явним фаворитом, але проти нього грає виїзний статус матч та травми кількох лідерів – К’єлліні, К’єза, Бернардескі, Мората і Даніло не вийдуть на поле у цій грі.

Фаворитом цієї пари вважаються гості, але перевага – мінімальна. Букмекери дають коефіцієнт 2.92 на перемогу Аталанти. Нічия оцінена у 3.40, а поставити на перемогу Ювентуса можна з коефіцієнтом 2.53. Господарі завжди славилися своєю атакою, але без травмованого Сапати в останніх трьох турах Аталанта забила тільки 1 гол – у ворота аутсайдера Кальярі. Натомість Ювентус уже три тури поспіль не пропускає голів. Коефіцієнт на ставку тотал Аталанти менше 1 голу дуже спокусливий – 2.37.

Матч Аталанта – Ювентус пройде 13 лютого та розпочнеться о 21:45. Трансляція передбачена на платформі Megogo.