Відбір на чемпіонат світу з футболу у Катарі, який пройде наприкінці 2022 року, вийшов на фінішну пряму. Командам залишилося провести по 2–3 матчі. Фініш кваліфікації – у листопаді. Але вже зараз окремі збірні можуть забезпечити собі путівку на чемпіонат.

Зокрема, переможцем групи навіть без гри може стати збірна Бельгії. Станеться це лише за умови, якщо Вельс втратить очки у Естонії. Також достроково виграти групу можуть Німеччина і Данія. Саме час зосередитися на найцікавіших матчах відбору 11 та 12 жовтня.

Словенія – Росія

Це останній шанс для словенців зачепитися за шанс поборотися за третє місце. Відставання Словенії від Росії складає 6 очок, а попереду лише три тури. Тільки у разі перемоги дистанція скоротиться до трьох пунктів. Завдання не фантастичне, враховуючи, що кільком днями раніше збірна РФ лише дивом перемогла вдома Словаччину – 1:0 при помітній перевазі гостей і купою невикористаних можливостей.

У Росії чимало травмованих футболістів: Головін, Черишев, Караваєв, Зобнін, Іонов Глушаков. І колишні лідери Фернандес та Дзюба, які відмовилися виступати за збірну. Натомість Словенія зібрала усіх найкращих – від ветерана Ілічіча (Аталанта) до неймовірно талановитого 18-річного Шешко (Зальцбург), яким уже цікавиться Реал. Удвох х вони забили тричі у ворота Мальти і налаштовані продовжити.

З огляду на кадрові проблеми гостей і на те, як команда Карпіна останнім часм грає, букмекери вважають фаворитом господарів. Зробити ставку на перемогу Словенії можна з коефіцієнтом 2.58, на нічию – за 3.10, а на перемогу Росії пропонують коефіцієнт 3.00. Команди пропускають небагато. Словенія – у середньому 1 гол за гру, а РФ – 0,6 голу. Високої результативності не очікуємо і рекомендуємо ставку тотал менше 2 голів з коефіцієнтом 1.94.

Матч Словенія – Росія почнеться 11 жовтня о 21:45.

Норвегія – Чорногорія

Знекровлена Норвегія (травмовані Голанд, Аєр, Норман, Хансен, Серлот, Свенсон, Мідтшю, Кінг) зуміла втримати стратегічно важливу нічию у Туреччині (1:1), але цей результат конкурентів влаштував і Чорногорію, яка розгромила Гібралтар (3:0) і повернулася у боротьбу за 2-ге місце. Нині балканці відстають від скандинавів якраз на 3 очки. Перемога в гостях нівелює цей гандикап.

Втім, у чорногорців також є серцозна кадрова втрата. Не зіграє капітан збірної – захисник мадридського Атлетіко Савіч. Але у лавах інші лідери: Марушич з Лаціо, Вукчевіч з Леванте та Йоветіч з Герти. Набрав хорошу форму форвард Бечірай, який відзначився дублем у воротах Гібралтару.

Не зважаючи на епідемію травм господарів більш виграшними букмекери бачать саме їхні шанси. Зробити ставку на перемогу Норвегії можна з коефіцієнтом 1.59, на нічию – за 4.05, а на перемогу Чорногорії пропонують коефіцієнт 6.20. Норвегія вдома пропускає чимало (5 голів у 3 матчах) і навіть дозволила забити Гібралтару. У Чорногорії напад кращий, тож пропонуємо ставку обидві заб’ють з коефіцієнтом 2.14.

Матч Норвегія – Чорногорія почнеться 11 жовтня о 21:45.

Північна Македонія – Німеччина

У березні македонці сенсаційно перемогли Німеччину у гостях з рахунком 2:1. Через це якийсь час німці не могли вибратися на вершину групи. Проте, останнім часом бундестім набрала хорошу ходу і тепер вже не просто лідирує, але і може достроково забронювати за собою перше місце і путівку до Катару.

Потрібно перемогти у Скоп’є та дочекатися аби Вірменія не перемогла у гостях Румунію. Досить ймовірні результаті. Хоча у домашній зустрічі проти Румунії підопічні Фліка грали не дуже переконливо і тільки наприкінці матчу вирвали перемогу 2:1.

Зробити ставку на перемогу Північної Македонії можна з коефіцієнтом 13.50, на нічию – за 6.60, а на перемогу Німеччини пропонують коефіцієнт 1.23. За господарів у цьому матчі не зіграють лідери атак Еніс Барді (Леванте) та Ілія Несторовскі (Удінезе). А багаторічна легенда збірної Горан Пандев з Дженоа після Євро-2020 завершив кар’єру у збірній. Тому логічно буде припустити, що гості без проблем зіграють без пропущених голів. Тотал Македонії менше 0,5 голів коштує у букмекерів 1.89.

Матч Північна Македонія – Німеччина почнеться 11 жовтня о 21:45.

Данія – Австрія

Данія може стати першою командою, яка проб’ється на чемпіонат світу, крім господарів. І для цього «червоно-білим» не потрібно розраховувати на когось іншого – достатньо просто перемогти вдома Австрію. Це посильне завдання, адже до цього данці перемогли у всіх 7 матчах кваліфікації і не пропустили у них жодного голу. Загальна різниця забитих і пропущених голів – 26:0 (!). У списку цих перемог і виїзний розгром Австрії з рахунком 4:0.

А от Австрія після Євро-2020 грає дуже посередньо. Дві прогнозовані перемоги над аутсайдерами (Молдова та Фарерські острови) не були нічим підкріплені у матчах проти основних конкурентів. Команда програла як Ізраїлю (2:5), так Шотландії (0:1). Відставання від 2-го місця, яке і посідають британці – вже 4 очки. Тому гра проти Данії – останній шанс залишити себе у грі для австрійців.

Зробити ставку на перемогу Данії можна з коефіцієнтом 1.54, на нічию – за 4.20, а на перемогу Австрії пропонують коефіцієнт 6.70. Ризикнемо спрогнозувати, що цього разу суха серія господарів перерветься, але і Данія відповість влучним ударом. Обидві команди заб’ють з коефіцієнтом 2.09 – цікавий варіант для ставки. 

Матч Данія – Австрія почнеться 12 жовтня о 21:45.

Швеція – Греція

У цій групі лідирує Іспанія, але станом на початок жовтня ці збірна провела на 2 матчі більше, ніж конкуренти. Цей перебір був зумовлений необхідною для іспанців паузою заради півфіналів та фіналу Ліги націй. І поки підопічні Луїса Енріке боролися за титул, Греція та Швеція наблизилися.

Греція перемогла у попередньому турі Грузію (2:0), а Швеція розгромила Косово (3:0), тож гандикап скоротися. Але тепер «серед живих» має лишитися тільки одна команда. У разі перемоги господарів, вони обженуть Іспанію, а у разі перемоги гостей, Греція наздожене Швецію і впритул наблизиться до лідера. Ситуація може стати геть заплутаною.

Фаворит протистояння – господарі. Зробити ставку на перемогу Швеції можна з коефіцієнтом 1.90, на нічию – за 3.55, а на перемогу Греції пропонують коефіцієнт 4.35. Греція достойно грає у захисті і навіть від Іспанії пропустила тільки один гол, але у команди є «хвороба» останніх хвилин. Три з чотирьох пропущених припали на останню третину другого тайму. Зі старту ж обидві команди ризикувати не будуть, тому припускаємо, що 2-й тайм буде більш результативний, ніж 1-й. Коефіцієнт на цю подію – 2.14.

Матч Швеція – Греція почнеться 12 жовтня о 21:45.

Англія – Угорщина

Заплутана ситуація і у групі І. У минулому турі англійці та поляки розгромили Андорру та Сан-Марино відповідно, а Угорщина несподівано програла вдома Албанії. І це фактично поставило хрест на шансах угорців зачепитися за другий рядок турнірної таблиці. Опонентам вони програють уже 4-5 очок, а наявність у листопадовому календарі у Польщі та Албанії матчів з Андоррою (фактично гарантовані 3 очки для кожного), відіграти відставання буде майже неможливо. Хіба що і самим створити сенсацію та перемогти на Вемблі.

У Англії, втім, зовсім інші плани. У разі перемоги в цьому матчі команда Гарета Саутгейта фактично забронює за собою перше місце в групі. Для його юридичного закріплення вистачить у листопаді перемогти Сан-Марино. Тож британці достатньо вмотивовані, аби перемогти.  

Явний фаворит – господарі. Перемога Англії оцінена коефіцієнтом 1.16, нічия коштує 7.70, а перемога Угорщини може принести виграш з коефіцієнтом 24.00. Перевага британці очевидна, тож є сенс підвищити коефіцієнт до 1.76, зробивши ставку на те, що збірна Англії заб’є гол у кожному таймі.

Матч Англія – Угорщина почнеться 12 жовтня о 21:45.

Албанія – Польща

А оце матч головних суперників у боротьбі за друге місце в цій групі. Зараз Польща має на 1 очко менше, ніж Албанія (14 проти 15), але листопадовий календар у наших сусідів простіший: у гостях проти Андорри та вдома з Угорщиною. Тоді як Албанії доведеться ще зіграти проти Англії на виїзді.

Розклад перед матчем такий, що Албанія буде налаштована на перемогу, аби забронювати собі місце у плей-офф. Адже навіть нічия фактично означатиме програшну позицію на фініші.  

Перемога Албанії нині оцінена коефіцієнтом 3.70, нічия коштує 3.35, а перемога Польщі може принести виграш з коефіцієнтом 2.13. У матчах команд, які будуть боротися за очки у таких відповідальних матчах на перший план має вийти індивідуальна майстерність. У гостей є такий зірковий футболіст, який повинен вирішувати долю ключових поєдинків. Гол Левандовскі напрошується і коштує у букмекерів 1.95

Матч Албанія – Польща почнеться 12 жовтня о 21:45.