Під егідою УЄФА регулярно проходять чотири чемпіонати Європи з футболу серед команд різних вікових груп. Наймолодші колективи на цьому рівні змагаються у категорії U-17.

Збірна України до 17 років, яку тренує славетний у минулому захисник київського Динамо Олег Кузнецов, розпочинає перший кваліфікаційний етап трьома матчами у Португалії.

Чемпіонат Європи-2023

Фінальна частина Євро-2023 у категорії U-17 відбудеться у Ізраїлі за півтора роки. Господарі турніру автоматично отримали путівку на цей турнір, а от інші 15 місць поки вакантні.

Їх розіграють між собою усі європейські збірні протягом двох раундів. На першому етапі 52 команди поділені на 13 груп по 4 суперника в кожній. Перші та другі місця проходять далі. До них приєднуються 4 найкращі збірні з тих, хто фінішує на третіх місцях.

Також відразу з другого раунду розпочинатимуть відбір дві найбільш рейтингові збірній у цьому віці – Іспанія та Нідерланди.

На другому етапі 32 збірні змагатимуться у 8 групах по 4 команди. Переможці та 7 із 8 збірних, які фінішують другими, поїдуть в Ізраїль у травні 2023 року.

Майже у всіх групах матчі першого раунду вже завершилися. Крім Нідерландів та Іспанії у другому раунді точно зіграють Туреччина, Данія, Чехія, Естонія, Грузія, Угорщина, Ірландія, Польща, Німеччина, РФ, Швейцарія, Фінляндія, Боснія та Герцеговина, Греція, Франція, Словенія, Косово, Болгарія, Сербія, Італія, Шотландія, Англія, Словаччина.

Ще від двох груп лідери визначатимуться у листопаді – в українській і серед четвірки Бельгія, Норвегія, Люксембург та Азербайджан. Ще один учасник визначиться у пернесеній грі Швеція – Латвія, де шведам вистачить і нічиєї. Після завершення цього циклу визначаться і найкращі треті місця. Поки що найбільше шансів у Кіпру та Білорусі. А от збірні Хорватії, Австрії та Румунії вже вилетіли.

Шлях збірної України U-17

Група 11, в якій грає Україна, складається ще з трьох команд – Португалії, Вельсу та Казахстану. Усі матчі пройдуть у португальському містечку Фару з 10 по 16 листопада.

Ось календар збірної України U-17 у кваліфікації до Євро-2023:

10 листопада. 19:00. Вельс – Україна

13 листопада. 19:00. Україна – Казахстан

16 листопада. 17:00. Україна – Португалія

У рамках підготовки до змагань на турнірі імені Баннікова, який відбувся в Україні у серпні, збірна України дійшла до фіналу, де поступилася одноліткам із Туреччини. Тоді українці розгромили Вірменію (4:0), експериментальним складом зіграли унічию з Білоруссю (2:2) і мінімально перемогли Болгарію (1:0). Фінальний матч проти турків завершився з рахунком 1:1 (3:5 за пенальті).

До Португалії Олег Кузнецов узяв 20 футболістів. Вони представляють три українські клуби Динамо, Шахтар, Рух, дві дніпровські футбольні школи ДАФ Дніпро і ДВУФК Дніпро та хорватський Хайдук.

Збірна України U-17

Єдиний легіонер збірної – воротар Хайдука і дебютант команди Давид Фесюк. Він – запасний голкіпер, адже пост номер один займає Владислав Кравець із Шахтаря. Утім, Олег Кузнецов вже сказав, що планує випустити Фесюна в одному з матчів. Ймовірно, це буде гра другого туру проти Казахстана.

На меморіалі Баннікова основний квартет захисників складали виключно «динамівці»: Єгор Сизонюк, Олексій Гусєв, Назар Балаба та Данило Білокінь. Перші троє полетіли у Португалію, а от Білоконя в останній момент залишили вдома. Його на турнірі замінять або представники Шахтаря Микола Огарков та Мар’ян Бац або вихованці Дніпра Ілля Шатов та Степан Лисенко. Лише останній з них грав на турнірі Баннікова. Інші троє – дебютанти.

У півзахисті основу на турнірі імені Баннікова складали Дмитро Кремчанін, Назар Янчишин (обидва – Динамо), Євген Янович та Максим Деркач (обидва – Шахтар). Кречанін та Деркач забили тоді по 2 голи, а Янович – капітан цієї команди. Усі вони готові грати у Португалії.

У разі необхідності когось із них можуть підмінити Андрій Маткевич, Євген Микитюк, Максим Василець (усі – Динамо), Єгор Князєв (Шахтар) чи Віктор Білокінь (Дніпро). При цьому лише останній виступав за збірну у серпні. Перші четверо – дебютанти.

Форвардів у цій збірній лише два – Микита Дзень з Динамо та Сергій Панченко з Руха. Два з половиною місяці тому вони грали по черзі, але на двох забили тільки один гол (він на рахунку Панченка).

Серед тих, хто виступав на серпневому турнірі, але не полетів на офіційні матчі – три захисники Карпат: Савчин, Катрич і Ломницький. Дивує, що тренери проігнорували львівську команду, яка лідирує у чемпіонаті ДЮФЛУ з 9 перемогами у 10 матчах і має тільки 1 пропущений гол. У півзахисті відсутні Ющенко з Шахтаря та ще один карпатівець Дебич.

Збірна Вельсу U-17

На цьому віковому рівні дуже складно щось прогнозувати по кадровим питанням суперників, адже юніори грають дуже нестабільно, а знають їхній потенціал лише тренери. Утім, склад збірної Вельсу важає хоча би за назвами команд, які представляють футболісти.

У вересні збірна Вельсу U-17 зіграла два товариські матчі проти однолітків із Шотландії. Вони завершилися з рахунками 1:1 та 4:3. Основний склад у цих матчах суттєво відрізнявся – в обох іграх із перших хвилин вийшли лише два захисники: Робінсон із Ноттінгем Форест та Годден із Лідс Юнайтед.

Також варто відзначити форварда Арсенала Бенджамін, який забивав у обох матчах. Крім нього молодіжні команди клубів Англійської Прем’єр-ліги у збірній Вельсу представляють захисники Андіяпан (Тоттенгем), Ебботт (Вотфорд), хавбек МакКейб (Норвіч) і форвард Ешворт (Вулвергемптон) і Робертс (Норвіч).

Крім них, є кілька юніорів, що вже наступного сезону отримають той самий статус, адже грають за молодіжки клубів – фаворитів Чемпіоншипу. У першу чергу це захисник Вільямс (Вест Бромвіч) та півзахисник Османд (Фулгем).

Україні буде непросто у матчі проти основного свого конкурента у групі, якщо говорити про боротьбу за другий рядок турнірної таблиці.

Збірна Казахстану U-17

Основний козир юніорської збірної Казахстану – фантастична зіграність. Адже у команді лише два футболісти глибокого запасу представляють не Кайрат. Уся основа і гравці ротації – гравці Кайрата.

Лідери кожної ланки – воротар Азамат Сарієв, захисники Олександр Мринський та Султан Аскаров, півзахисники Алібі Мукхіт та Мірас Кобєєв, вінгери Назар Аль-Хадж та Мірас Оматай і центральний форвард Ян Труфанов.

Останній став героєм матчу проти Молдови. Казахстан переміг із рахунком 5:0, а Труфанов оформив хет-трик і віддав один гольовий пас на партнера.

Утім, цей матч був ще на початку 2021 року, а перед тим казахи сенсаційно були знищені молодіжною збірної Таджикистану з рахунком 1:7. після того матчу у збірній змінився головний тренер.

Збірна Португалії U-17

Саме господарі вважаються фаворитом групи. У вересні Португалія провела три товариські матчі – перемогла Чехію (4:1) і двічі з рахунком 1:2 програла Англії та Польщі.

Основний склад, який читається по цих матчах має такий вигляд:

Сілва (Спортінг) – Консейсао (Бенфіка), Марлон Жуніор (Спортінг, капітан збірної), Монтейро (Серветт), Чісумба (Брага) – Велозу (Бенфіка), Луїш (Бенфіка), Сантуш (Спортінг) – Бальде (Бенфіка), Дініс Родрігеш (Брага), Ліма (Бенфіка)

Як бачимо, фактично збірна Португалії комплектується на основі трьох команд – Бенфіки, Спортінга та Браги. А ось інший флагман місцевого футболу – Порту – хоча і має солідне представництво (4–5 гравців) до основи не делегував нікого.

Явного бомбардира у збірній немає. Усі 6 голів у вересня забивали 6 різних футболістів. Цю функцію міг би на себе взяти 15-річний (!) вінгер Браги Рожер Фернандеш, але він вже перескочив через сходинку юніорської збірної і у цьому сезоні навіть встиг дебютувати у чемпіонаті Португалії за дорослу команду, вийшовши на поле на кілька хвилин. Вже зараз Рожер коштує не менше 2 мільйонів євро у кваліфікації Євро-2023 грати не буде.