111_copa_america.webp (250.62 Kb)

Змагання найсильніших збірних Південної Америки.

111_copa_america.webp (250.62 Kb)

Поки на полях Амстердама, Рима, Мюнхена та інших міст Старого світу тривають матчі 1-го туру Євро-2020, на протилежній півкулі – у Бразилії – змагаються найсильніші збірні Південної Америки.

Копа Америка-2021 цього року не менш цікавий турнір, ніж чемпіонат Європи, адже команди привезли чимало зірок, і протистояння очікуються надзвичайно цікаві. Зокрема, на турнірі зіграють Неймар, Мессі, Суарес та ще чимало топових футболістів. Насолоджуємося.

Копа Америка

copa_america_history.webp (191.27 Kb)

Це – аналог чемпіонату Європи з футболу, але для країн Південної Америки. Причому турнір цей набагато старший за Євро і навіть за чемпіонату світу. Перший розіграш Копа Америка відбувся у 1916 році. Чемпіоном став Уругвай.

Уругвай переміг на 15 із 46 попередніх чемпіонатів. На один титул менше – у збірної Аргентини (14). У збірної Бразилії – 9 чемпіонств. Решта збірних перемагали епізодично: по 2 рази Парагвай, Чилі та Перу, по разу – Колумбія та Болівія.

Цікаво, що чилійці обидва свої титули виграли поспіль і зовсім недавно – у 2015 та 2016 роках. В обох випадках, Чилі у фіналах грала проти Аргентини, обидва рази матчі завершувалися з рахунком 0:0 і двічі у серіях пенальті чилійці виявлялися успішнішими.

Така щільність проведення турнірів – виняток. Зазвичай їх проводили раз на 2-3 роки (хоча на почату були і щорічні змагання), проте нещодавно вирішили створити чіткий графік і заради цього трішки посунули дати. У майбутньому Копа Америка буде проводитися раз на 4 роки – паралельно з чемпіонатами Європи. Наступний – вже у 2024-му.

brazil_2019.webp (228.19 Kb)

Діючими чемпіонами Південної Америки є бразильці, які у 2019-му вдома на шляху до фіналу не пропустили жодного голу, двічі зіграли унічию та здобули три перемоги. У тому числі над принциповим суперником – аргентинцями. І лише у фіналі збірна Перу змогла забити гол у ворота господарів. Втім «нащадкам інків» це не допомогло – перемогла Бразилія з рахунком 3:1.

Географія турніру

japan_copa_america.webp (103.15 Kb)

Копа Америка – змагання для країн КОНМЕБОЛ. Це південноамериканський аналог європейської УЄФА. Туди входить 10 федерацій – від усіх країн континенту, крім Суринама, Гаяни та Французької Гвіани. Ця трійка входить до КОНКАКАФ (футбольна конфедерація Північної та Центральної Америки і Карибського басейну).

Але часто Копа Америка запрошувала гостей. Зокрема, 10 разів участь у турнірі брала збірна Мексики (і навіть двічі грала у фіналі і виборювала срібні медалі). П’ять разів організатори запрошували Коста-Ріку, чотири рази – США. Крім того, на чемпіонаті Південної Америки встигли побувати Гондурас (здобули бронзу), Панама, Ямайка, Гаїті і навіть дві збірні з Азії – Японія та Катар.

Цього разу на турнір знову мав приїхати Катар і ще й Австралія. Але через коронавірус і перенесення турніру на рік гості вирішили відмовитися. Тож нині участь у турнірі беруть лише 10 збірних.

Пригоди Копа Америка-2021

columbia_protest.webp (442.35 Kb)

Перенесення чемпіонату Південної Америки на рік через пандемію – це пів біди. Справжній «фестиваль» почався у квітня-травні цього року – за місяць-півтора до старту.

Спершу турнір мала приймати Колумбія, проте у квітні там почалися масові акції протесту громадян проти змін до Податкового кодексу. Мітинги переросли у сутички, тож уряд країни попросив час на стабілізацію ситуації і, відповідно, перенести Копа Америка на листопад.

Проте, це – розпал сезону у Європі (національні чемпіонати, групові етапи єврокубків), що означало би неучасть фактично усіх зірок футболу в турнірі. КОНМЕБОЛ відмовила і новим місцем проведення чемпіонату призначила Аргентину.

Відразу після цього у країні зафіксували спалах коронавірусної інфекції, тож за два тижні до початку змагань, довелося екстрено проситися до Бразилії. Там зголосилися прийняти Копа Америка. Таким чином, вперше від 1923 та 1924 років турнір двічі поспіль пройде в одній країні. Тоді якраз двічі перемагали господарі. Подивимося, чи спрацює ця прикмета на бразильцях.

Безліч зірок на Копа Америка

brazil_neymar.webp (103.7 Kb)

За успіх Бразилії говорить не лише її статус господарки Копа Америка-2021, але і надзвичайно потужний склад. За команду на турнір заявлені воротарі Аллісон (Ліверпуль) та Едерсон (Манчестер Сіті); захисники Даніло та Алекс Сандро (обидва – Ювентус), Тьягу Сілва (Челсі), Маркіньйос (ПСЖ), Мілітао (Реал), Лоді та Феліпе (обидва – Атлетіко); півзахисники Вінісіус та Каземіро (обидва – Реал), Фред (МЮ) та Фабінью (Ліверпуль); форвард Неймар (ПСЖ), Габріель Жезус (Манчестер Сіті) і Фірміно (Ліверпуль).

argentina_messi.webp (75.24 Kb)

Потужний склад привезла і Аргентина. За команду зіграють воротарі Мартінес (Астон Вілла), Маркезін (Порту), Муссо (Удінезе); захисники Отаменді (Бенфіка), Тальяфіко і Мартінес (обидва – Аякс), Пеццелья (Фіорентина), Акунья (Севілья), Ромеро (Аталанта); півзахисники Паредес і Ді Марія (обидва – ПСЖ), де Пауль (Удінезе), Паласіос (Баєр), Ло Чельсо (Тоттенгем), Гомес (Севілья); форвард Мессі (Барселона), Агуеро (Манчестер Сіті), Лаутаро Мартінес (Інтер), а також Хоакін Корреа з Лаціо та Анхель Корреа з Атлетіко.

urug_cavani_suares.webp (118.35 Kb)

Не відстає і Уругвай. Найбільш титулованій команді Копа Америка приїхали допомогти голкіпер Муслера (Галатасарай); захисники Хіменес (Атлетіко), Араухо (Барселона), Коатес (Спортинг), Годін (Кальярі), Касерес (Фіорентина); півзахисники Весіно (Інтер), Вальверде (Реал), Торейра (Атлетіко), Бентанкур (Ювентус); форварди Суарес (Атлетіко), Кавані (МЮ) та Максі Гомес (Валенсія).

zapata_muriel.webp (307.25 Kb)

Також зірковий склад з чималою кількістю дуже солідних футболістів – у Колумбії. Насамперед, це воротар Оспіна (Наполі), захисники Санчес (Тоттенгем) та Міна (Евертон), хавбеки Куадрадо (Ювентус) та Урібе (Порту), а також результативний дует Аталанти – Сапата і Муріель.

Також є люди, які здатні робити різницю і в інших командах. За Чилі грають воротар Браво (Бетіс), захисники Маріпан з Монако і Медель з Болоньї та два півзахисники італійського Інтера – Алексис Санчес і Відаль. У складі Парагвая є два представники Англійської Прем’єр-ліги: захисник Бальбуена з Вест Гема і хавбек Альмірон з Ньюкасла. Навіть скромна Венесуела має у своєму розпорядженні представників французької Ліги 1, іспанської Примери і німецької Бундесліги.

estupinan_villar.webp (96.44 Kb)

У складі Еквадора виділяється свіжеспечений переможець Ліги Європи – захисник Вільяреала Еступіньян. І, нарешті, у складі збірної Перу слід згадати форварда італійського Беневенто Лападулу та захисника французького Сент-Етьєна Трауко.

Як визначатимуть переможця Копа Америка-2021

south_america_football_2021.webp (139.26 Kb)

Схема проста: 10 команд поділені на дві групи по 5 учасників. Після п’яти турів чотири матчі плюс один пропуск через непарну кількість команд у групі) остання команда припиняє виступи, а інші чотири – виходять у плей-офф.

Чвертьфінали будуються за класичною системою: переможець групи А – проти четвертої команди групи В, друге місце групи А – проти третього місця групи В і навпаки. Далі – півфінали та фінальний поєдинок, який пройде на стадіоні Маракана у Ріо-де-Жанейро 10 липня.

У групі А виступають збірні Аргентини, Уругваю, Чилі, Парагваю та Болівії. У групу В жереб відправив Бразилію, Колумбію, Еквадор, Венесуелу та Перу.

Від Сергій Кириченко

Сергій Кириченко