Чемпіонат України з футболу 10-річної давнини був одним із найсильніших у Європі. УПЛ посідала 7-ме місце в рейтингу УЄФА, відстаючи зовсім трохи від Франції.

Наші топ-клуби могли дозволити купувати гравців збірних Португалії, Нідерландів, Нігерії, Хорватії чи Австрії, талановитих молодих бразильців і платити за потрібних виконавців від 5 мільйонів євро і більше.

Нині часи інші і далеко не кожен легіонер захоче приїздити до країни, клуби якої регулярно провалюються у єврокубках, а новини звідти – переважно про війну. Але поступово ситуація налагоджується – все частіше у чемпіонаті з’являються класні футболісти і все більше коштів власники готові вкладати у трансфери. Повертаються і українці, які грали за кордоном. Не зірки, але ті, які здатні підвищити середній рівень учасників УПЛ.

Зимове міжсезоння 2021/22 має підтвердити цю тенденцію – «на олівцях» у найсильніших українських команд є чимало хороших футболістів, які можуть значно підсилити як команду, так і загальний рівень чемпіонату. Деякі угоди вже фактично укладені і активуються 1 січня, по іншим чутки уже вирують. Пропонуємо топ-10 потенційних новаків УПЛ цієї зими.

Густаво де Олівейра

Чи не найбільше чуток у ЗМІ стосуються бразильського атакувального півзахисника Густаво, який провів рік у складі Спорт Ресіфе і вилетів з командою з елітного дивізіону чемпіонату Бразилії.

19-річний універсальний хавбек (може зіграти глибше в центрі, другим форвардом та лівим вінгером) взяв участь у двох третинах матчів, забив у них 2 голи і тричі асистував партнерам. Серед претендентів на Густаво, якого оцінюють у 2–3 мільйони євро, – київське Динамо та харківський Металіст із Першої ліги. Завадити їм можуть місцеві гранди – Фламенго та Атлетіко Мінейро. А навесні у спику були ще й Аякс та Монако.

Паулінью Боя

А от інший молодий бразильський гравець групи атаки – Паулінью – вже підписав угоду з Металістом і офіційно стане гравцем харківського клубу 1 січня. Півроку 23-річному футболісту доведеться пограти у Першій лізі, а уже влітку він зможе дебютувати в УПЛ куди команда Кучера на 99,9 % проб’ється за підсумками сезону.

За Паулінью заплатили 1,6 мільйони євро. Гроші отримав Сан-Паулу, якому належав контракт лівого вінгера, але грав бразилець на правах оренди за Жувентуде, з яким ледве врятувався від вильоту з місцевої Серії А. Індивідуальні показники: 20 матчів і 3 забитих голи. У Харкові футболіст вже взяв собі 77-й номер, під яким колись за Металіст виступав Тайсон.

Хуліан Альварес 

Цей трансфер, якщо здійсниться, буде справжньою «бомбою» для УПЛ. 21-річний найкращий бомбардир Рівер Плейт і чемпіонату Аргентини (18+7 за системою гол плюс пас у 21 матчі) вже провів 5 матчів за національну збірну і зацікавив Реал та Мілан. Конкурувати за форварда з ними буде дуже складно.

Повідомлялося, що у послугах Хуліана Альвареса буцімто зацікавлений особисто головний тренер «гірників» Де Дзербі. Причому він прагнув цього ще влітку, але у підсумку клуб зупинився на Траоре. Але тепер африканець важко і надовго травмований, тож у Шахтаря є причини знайти не менше 20 мільйонів євро, у які оцінюють аргентинського форварда.

Жеремі Бога 

Ще один трансферний пріоритет Шахтаря – 24-річний лівий вінгер Сассуоло Жеремі Бога. Гравець збірної Кот-д’Івуару грав під керівництвом Де Дзербі у Серії А і демонстрував чудові показники. Влітку італійський тренер хотів забрати підопічного із собою в Україну, але не вийшло. Зараз – нова спроба. Цінник – ті самі 20 мільйонів євро або ж обмін на Манора Соломона, який перестав прогресувати у помаранчево-чорній футболці.

Після від’їзду Де Дзербі справи у африканці пішли значно гірше – у першому колі чемпіонату він вже отримав дві травми, відіграв лише 4 повні матчі, а у останніх п’яти турах виходив лише на заміни. У 12 іграх Бога відзначився лише трьома результативними передачами і зараз налаштований змінити команду. Щоправда, у пріоритеті – Аталанта.

Тьягу Родрігеш 

Про те, що Динамо потрібен забивний форвард говорять уже навіть бабусі на лавках біля під’їздів. Здавалося, влітку Луческу зняв це проблемне питання, запросивши відразу трьох нападників на заміну травмованого Беседіна і деградуючого Супряги. Але Кулач, Шкурин та Рамірес на трьох забили тільки 2 голи. Тож на вістрі атаки довелося використовувати півзахисника Гармаша, який змусив червоніти форвардів, забивши 7 голів.

Якщо вірити бразильським журналістам, кияни нібито вже зробили пропозицію Крузейро, який нині виступає у другому бразильському дивізіоні щодо придбання 20-річного Тьягу. Але 2 мільйони євро, які готові викласти у Києві та у болгарському Лудогорці, не влаштували керівництво клубу, який днями викупив легендарний бразильський форвард Роналдо. Не впевнені, що варто підвищувати ставки, адже статистика Тьягу не вражає – у 2021 році він забив 4 голи у 25 матчах чемпіонату.

Андрій Бацула 

Ворскла цього сезону явно налаштована боротися не лише за топ-5 і єврокубки, а готова навіть замахнутися на медалі. Заважає поки що коротка лава запасних. Спортивний директор клубу Олександр Фундерат погоджується з цим і нещодавно пообіцяв, що взимку склад полтавчан поповниться принаймні трьома новачками, які би відразу могли заграти в основі.

Перший із них уже з контрактом, який набере чинності 1 січня. Мова про 29-річного лівого захисника Андрія Бацулу. Весь рік він провів у чемпіонаті Білорусі, де успішно захищав кольорі мінського Динамо. Стабільне місце в основі (27 матчів), бронзові медалі за підсумком сезону і прекрасні підключення в атаку (2 голи і 11 результативних передач). Тепер уродженець Кременчука повертається на малу батьківщину.

Богдан Мишенко 

Той самий випадок із поверненням до УПЛ футболіста, який провів осінню частину сезону в Білорусі. Богдан Мишенко залишив у серпні Олександрі заради Гомеля. А там за 11 турів відзначився одним голом і трьома асистами. І допоміг команді фінішувати на 4-му місці.

Зараз 26-річний півзахисник ціною 350 тисяч євро повертається до України у статусі вільного агента. Безплатно він перейшов до ФК Львів.

Луїзао да Сілва

Ті часи, коли Дніпро могло собі дозволити запросити Матеуса або Джуліано вже позаду. Нині команда намагається відшукати молодих недорогих бразильців. Одним із них може стати 18-річний форвард Курітіби Луїзао – найкращий бомбардир молодіжного чемпіонату Бразилії. Конкурентом може стати місцевий Фламенго.

Також у Дніпрі шукають можливості викупити контракт гравця того самого Фламенго – Білла. Півзахисник грає в Україні на правах оренди і може обійтися дніпрянам у 900 тисяч євро.

Артур Вендероскі та Матеус Насименто

За молодими бразильцями традиційно прискіпливо слідкують і «гірники». Цієї зими найбільше скаути Шахтаря цікавляться 16-річним півзахисником Флуміненсе Артуром та 17-річним форвардом Ботафого Матеусом

Першого пов’язують з такими командами, як Манчестер Сіті та Ліверпуль, а  другого на батьківщині звуть «маленьким Кавані» за візуальну і футбольну схожість. Матеус – вже гравець першої команди (хоча провів поки що лише 3 матчі на дорослому рівні) і коштує 4-5 мільйонів євро. Артур – поки виступає за молодіжну команду і коштуватиме не більше 2 мільйонів. Чи будуть такі інвестицій у майбутнє – побачимо вже скоро.

Тайсон Фреда

У квітні Тайсон виплакав у Шахтаря можливість безкоштовно повернутися додому – у рідний Інтернасьональ, звідки у 2010-му він переходив за 6,3 мільйони у Металіст. Але на батьківщині у 33-річного вінгера справи пішли не так, як він очікував – він тривалий час не міг показати себе з найкращого боку. Тайсон відразу отримав капітанську пов’язку, але пропустив майже половину усіх матчів і зіграв тільки у 22 поєдинках чемпіонату, у яких забив 4 голи.

Зараз з’явилася низка чуток з приводу можливого повернення Тайсона у Харків, де й починався його український етап кар’єри. Додали інтриги два коментарі. Сам футболіст, який нібито страждав в Україні від расизму, визнав, що у Бразилії справи не кращі. А головний тренер Металіста Кучер на пряме запитання щодо Тайсона не спростував інформацію, обмежившись фразою про те, що «тут більше залежить від самого футболіста».

***

Крім того, є ще чимало цікавих варіантів щодо переходу легіонерів чи повернення українців до команд УПЛ. Зокрема, з Шахтарем також пов’язують бразильських форвардів – 25-річного Кенеді (належить Челсі, грає в оренді за Фламенго), який коштує 10 мільйонів євро, і 20-річного Юрі Альберто з Інтернасьоналя (12 млн євро). Останнього нібито прагне перехопити лондонський Арсенал.

Ще один потенційний новачок «гірників» – італійський лівий захисник Джакомо Квальята, який грає у чемпіонаті Нідерландів за Хераклес і коштує близько 1 млн євро.

У Олександрії у листопаді переглянули анонімних легіонерів із Франції та Латвії і повезуть їх на зимовий збір до Туреччини. А у Вересі анонсували переговори з гравцем однієї з національних збірних. Навіть у Маріуполі прогнозують появу кваліфікованих легіонерів. Хоча в останньому випадку це можуть бути хіба що новачки Шахтаря, яких віддадуть в оренду для адаптації для українського футболу.

Також є великі шанси на те, що до УПЛ повернуться вінгер бельгійського Мехелена Мар’ян Швед та лівий захисник бельгійського Андерлехта Богдан Михайличенко. Перший – хороший варіант для Дніпра, де тренує Йовічевіч, під керівництвом якого юний Швед отримав путівку у дорослий футбол у Карпатах. Другого сватають у харківський Металіст.