111_rukh.webp (118.8 Kb)

Як футбольні клуби комплектують склади до початку нового сезону.

111_rukh.webp (118.8 Kb)

Дата старту чемпіонату України з футболу 2021-2022 серед команд УПЛ ще невідома, проте команди-учасниці вже почали кадрові перестановки.

Більша частина футболістів залишає свої команди вільними агентами. Трансферів за гроші поки немає. Але за реальними і потенційними футбольними переходами в Україні спостерігати вже цікаво. Літо 2021 обіцяє бути цікавим.

Динамо

dynamo_k__tr.webp (106.06 Kb)

Тут поки що все тихо. Клуб оголосив про наміри повернути з оренд усіх футболістів, термін дії угод яких з іншими клубами був розрахований до літа. А це фактично півтора десятки гравців. З одного тільки Колоса до Динамо мають повернутися голкіпер Кучерук, захисник Кравченко, хавбек Смирний та форвард Ісаєнко. А крім них – Дубинчак і Булеца з Дніпра, Шабанов і Русин з Легії, африканці Беніто і Каргбо з Олімпіка, Цитаїшвілі з Ворскли, Вантух з Олександрії. Незрозуміла ситуація з Солем, який не горить бажанням залишати Іспанію заради Києва і з Білошевським. Його орендна угода у Десні розрахована до кінця року, але динамівці мають право перервати її достроково. А є ще Ауссі, що виступає у чемпіонаті Білорусі…

У будь-якому випадку, Мірча Луческу буде визначатися з кадровим підсиленням уже під час перших зборів, які стартують наприкінці червня. З усього вищенаведеного списку шанси затриматися у першій команді мають хіба що Шабанов, Дубинчак та Цитаїшвілі. Втім, на двох останніх знову претендують їхні нинішні клуби, а на позиції Шабанова у клубі висока конкуренція.

З можливих втрат Динамо слід відзначити потенційні трансфери до Італії двох лідерів команди – Миколенка і Циганкова. Вони заслужили отримати шанс пограти на найвищому рівні і ризикують не відбутися як класні футболісти, якщо пересидять у неконкурентному чемпіонаті. Також, за чутками іноземні клуби цікавляться Родрігешем, Дуелундом, Кенджорою та Супрягою. А румун Балуце, який провів у Києві рік у оренді, вже повернувся на батьківщину.

Шахтар

shaktar_tr.webp (192.19 Kb)

«Гірники» досі були зосереджені на усіх бюрократичних процедурах стосовно приходу нового тренера. І вже під Роберто де Дзербі Шахтар купуватиме гравців. Італійські ЗМІ стверджують, що головною умовою італійця була не стільки висока зарплатня (до 4 мільйонів євро на рік включно з бонусами), скільки бажання прихопити з собою в Україну кількох гравців свого колишнього клубу Сассуоло. І якщо трансфер захисника Марлона чи півзахисника Джурічіча ще можна уявити, то перехід Бога і тим більше Локателлі – малоймовірні.

Підсилити потрібно центр захисту (якісно), опорну зону (кількісно – заміни Степаненку немає) і позиції форварда (Мораес надовго травмований). Однією молоддю типу Судакова, В’юнника, Бондаренка чи Сікана виправити кадрові проблеми не вийде.

Зоря

zorya_tr.webp (400.06 Kb)

Підопічні Віктора Скрипника традиційно влітку втрачають кількох гравців основного складу. У німецькому Санкт-Паулі вже працевлаштувався румунський голкіпер Васіль, захисник Абу Ханна ось-ось укладе угоду з польською Легією, а хавбеки Юрченко та Іванісеня стали вільними агентами і не факт, що підписати нові контракти з Зорею. Першим цікавляться за кордоном, а другого чутки сватають у харківський Метал, який щойно пробився у Першу лігу.

Не зрозуміла і ситуація з форвардом Саядманешем. Зоря має пріоритетне право викупити контракт орендованого іранця за фіксованою ціною, проте не має на це грошей (називаються суми від 1 до 3,5 мільйоні євро). Тож єдиний можливий варіант для луганчан, «позичити» мільйони у Динамо чи Шахтаря, аби потім їм же нападника і продати. У кращому випадку – ще залишити футболіста на пів року в оренді вже від нового власника.

Натомість поступово Скрипник збирає нових виконавців. 17-річний бразильський форвард Гільєрме уже став гравцем Зорі. За ним прийшов із Сумгаїта уродженець Луганська і вихованець Шахтаря 23-річний Мурат Хачаєв, який грає у центрі поля. Наступними новачками можуть стати захисник Орест Лебеденко, який належить іспанському Луго, але минулий сезон провів у оренді за Олімпік, та півзахисник збірної Казахстану Серікжан Мужиков.

Колос

kolos_tr.webp (162.65 Kb)

Крім можливих втрат у особі чотирьох орендованих «динамівців», Колос вже точно буде грати у новому сезоні без півзахисника Оріховського.

Натомість перед стартом у єврокубках команда з Ковалівки намагається знайти якісне підсилення. Особливо це стосується лінії атаки. Форвард Інгульця Січінава, схоже, зірвався з гачка, але дуже ймовірно, що до Колоса приєднається найкращий бомбардир Миная у минулому сезоні Нурієв.

Ворскла

vorskla_tr.webp (58.02 Kb)

Полтавчани оголосили, що не будуть продовжувати угоди з де Ноєром та Опанасенком, які майже не грали у минулому сезоні. Натомість, у клубі запевнили, що роблять усе, аби утримати лідерів. Зокрема, нові угоди Ворскла запропонувала найкращому бомбардиру УПЛ Кулачу та легіонерам. Єдиний можливий виняток – продаж голкіпера Різника. Ходять чутки про цікавіть до молодого воротаря з боку грецького ПАОКа. Але власники Ворскли хочуть отримати за футболіста не менше 1,5 мільйонів євро.

Щодо підсилення, то поки мова йде лише про нову оренду динамівця Цитаїшвілі. Він взимку приєднався до Ворскли, яскраво дебютував, але отримав травму і не мав змоги розкритися у Полтаві. Чи буде спроба №2?

Десна

desna_tr.webp (198.75 Kb)

Чернігівці поки що відходять від емоційно виснажливого завершення минулого сезону. Тоді команда провалила фініш і залишилася без єврокубків. Після цього були чутки про відставку головного тренера, проте Рябоконь, схоже, залишається. І, ймовірно, буде створювати нову команду.

Справа у тому, що Десна була найстаршою за середнім віком гравців у чемпіонаті. До того ж, у половини складу цього літа завершуються діючі угоди з клубом. У списку без п’яти хвилин вільних агентів, які зможуть піти безкоштовно – захисники Гитченко, Єрмаков, Тамм, Мостовий, Сухоцький, Імереков, Полегенько, хавбеки Волков, Картушов і Чепурненко. Також спливає строк оренди Коноплі, якого Шахтар планує награвати у якості дублера для Додо.

Дніпро

dnipro_tr.webp (237.84 Kb)

Туту очікуються значні перестановки. Навесні команда видала чудовий відрізок і перед стартом нового чемпіонату буде реальним претендентом на зону єврокубків і навіть на комплект медалей. Звісно, якщо збереже існуючий кістяк і підсилить склад на найбільш критичних позиціях.

Але поки що більше розмов про потенційні і реальні втрати. Форвард Хобленко вже перейшов у оренду до норвезького Стабека, термін оренди результативного хорвата Чуже сплив (поки що не досягнуто домовленостей про її продовження), а на ще одного нападника Довбика, який недавно дебютував за збірну України, претендують, за чутками, Марсель, Бешикташ, Динамо і Шахтар. У останніх – найбільш гостра потреба у форварді і козирі в руках у вигляді Пихаленка та Ігнатенка, оренду яких з Шахтаря хоче продовжити дніпровська команда.

Також кажуть про інтерес Шахтаря до бразильського захисника Лукаса Тейлора, а Дубинчак і Булеца повертаються до Динамо з оренди і їхня подальша доля поки що невідома. З потенційних придбань розмови ведуться поки що лише по Лучкевичу, який вже грав у Дніпрі в ті часи, коли команда виходила до фіналу Ліги Європи.

ФК Львів

lviv_tr.webp (100.33 Kb)

Львів’яни поки що зосередилися не на футболістах, а на підсиленні адміністративної складової клубу – призначили нового генерального директора і підписали 3-річний контракт з тренером Безсмертним, який виконав завдання і не врятував команду від вильоту, а навіть підняв її на підсумкове 8-ме місце.

Влітку ФК Львів може залишити форвард Рожеріо Шина. Також точно не буде у команді захисника Лобая, хавбеків Сабіно і Казлаускаса, нападника Захарківа. По придбаннях – поки мовчанка.

Олександрія

oleksandria_tr.webp (239.38 Kb)

Команда Володимира Шарана провалила завершення сезону, впала на 9-й рядок і відразу після останнього туру почала велику чистку складу. Тренер, який працював у Олександрії 10 років, звільнився. Замість нього призначили Юрія Гуру, який працював з молоддю.

Далі взялися за футболістів. Клуб вирішив не продовжувати угоди і відпустити 8 футболістів, чимало серед яких були не просто гравцями основного складу, але і лідерами: воротар Паньків, захисники Пашаєв та Гордієнко, півзахисники Гречишкін, Лучкевич і Банада, форвард Сітало. Крім того, завершилися строк орендних угод захисників Вантуха (Динамо) та Бондаренка (Шахтар).

Схоже, власник Олександрії просто втратив інтерес до футболу – призначив сина керувати клубом і до мінімуму скоротив платіжну відомість. Звідси – відмова від співпраці з найбільш оплачуваними футболістами і заяви тренера про пошук «молодих і перспективних гравців». Чекаємо на десант із дублюючого складу і подальше падіння у новому чемпіонаті, якщо нічого не зміниться.

Рух

rukh_tr.webp (81.55 Kb)

Продаж Рухом свого молодого талановитого форварда Кухаревича у французький Труа – це, звісно, втрата тут і зараз, але позитив, якщо глянути на перспективу. Все більше вихованців захочуть повторити успіх одноклубника і будуть інтенсивніше тренуватися і краще грати.

Замінити Кухаревича у команді вирішили форвардом Інгульця Січінавою. Також Рух хоче запросити голкіпера-ветерана Паньківа, адже втрачає свого основного воротаря Бандуру. Крім того, на вихід – легіонери Сігурдссон, Зец та Абдіхоліков і ще кілька українців, які не робили погоду в команді: Білий, Гагун, Козловський, Копина, Мартинюк, Русин. Основа зберігається, а це значить, що Рух може вистрілити у новому сезоні.

Маріуполь

mariupol_tr.webp (65.39 Kb)

Тут коротко: кого Шахтар не залишить у себе – того відправить в оренду до «азовців». Говорити про стратегію комплектування за таких умов не має сенсу. Загалом, схоже, що Маріуполь збереже основу, адже навіть лідери команди (Бондаренко, Очеретько, Кащук, Сікан, Топалов, Чех, Мампассі) поки що не дотягують до рівня «гірників». Виняток можуть зробити хіба що для Бондаренка.

Олімпік

olimpik_tr.webp (100.02 Kb)

Власника клубу Гельзіна дискваліфікували на 5 років, заборонивши будь-яку футбольну діяльність у публічній площині за матюки на адресу судді, який не зарахував гол команди у матчі проти Шахтаря. Тож зараз перше питання не про підсилення складу, а про сам факт існування Олімпіка.

А поки остаточної заяви про ліквідацію не було, з клубу розбігаються як гравці, так і тренери. Через кілька місяців після резонансного приїзду залишив донецьку команду Яя Туре, пішли з Олімпіка Тейшейра, Чогадзе, Лебеденко, Беніто, Каргбо… Усього ж за словами тренера Санжара у 70 % гравців влітку спливають терміні дії контрактів, тож без придбань у заявці Олімпіка може лишитися 7-8 прізвищ і необстріляна молодь.

Інгулець

inhulets_tr.webp (117.19 Kb)

Передостаннє місце – не той результат, на який у дебютному чемпіонаті УПЛ розраховував одіозний власник Інгульця Поворознюк. «Хазяїн» оголосив про серйозне оновлення складу. Мовляв ми дали футболістам, які добилися виходу у Прем’єр-лігу проявити себе на цьому рівні, але більшість не потягнули. Тож тепер буде правильно замінити слабкі ланки.

Президент анонсував як мінімум 10 нових запрошень, які допоможуть команді фінішувати за рік у топ-10. Але поки що кандидатури для підсилення не вражають. Прийшов запасний Олімпіка Чогадзе, а серед чуток – брати-близнюки Шараї з першолігівського середняка Альянса. Такий собі якісний прорив. Натомість з Інгульця вже пішов форвард Січінава, хавбеки Чайковський та Васін.

Минай і новачки

mynaj_tr.webp (57.96 Kb)

Команда із Закарпаття після вильоту з УПЛ опинилася під загрозою існування і вже втратила свою головну зірку – Нурієва. Також клуб залишили досвідчені воротар Попович і хавбек Ткачук. Далі буде.

Натомість чимало цікавих прізвищ може влитися до Прем’єр-ліги у якості новачків тих команд, що підвищаться у класі. Зокрема захисника Вакуленка (повертається з Вірменії) і голкіпера Рибку (грав у Латвії) відправляють у харківський Металіст. А колишнього гравця збірної України Селіна (кілька років провів у Греції) хочуть бачити у Чорноморці.

Від Сергій Кириченко

Сергій Кириченко