euro202_0ukraine_austria.webp (165.69 Kb)

Представляємо суперника збірної України у вирішальному матчі чемпіонату Європи з футболу.

euro202_0ukraine_austria.webp (165.69 Kb)

Настала пора останніх матчів групового етапу на Євро-2020. Лише одна збірна із 24 втратила шанси на вихід далі після двох турів – тож напруга та інтрига у третьому турі будуть шалені. Втім, не завжди все залежить лише від самого себе – іноді потрібні будуть позитивні підсумки у паралельних іграх.

Один з матчів між командами, які самостійно вирішують власну долю – гра Австрія – Україна. Переможець отримає другу сходинку турнірної таблиці і місце в 1/8 фіналу, а команда, що програє, з великою долею ймовірності вилетить з турніру (врятувати може хіба що чудо).

Збірну України влаштує навіть нічия. Від якої, до речі, можуть і не відмовитися австрійці, адже з 4 очками їхнє третє місце у групі теж може стати прохідним до плей-офф.

Історія збірної Австрії

wunderteam.webp (405.56 Kb)

Футбольна національна команда Австрії існує вже майже 120 років. Перший матч команди відбувся у 1902 році, а суперником стали сусід по імперії – збірна Угорщини. Вивіска матчу була «Відень» – «Будапешт», але по факту за обидві команди виступали представники різних клубів і навіть регіонів (зокрема, за Австрію виступало чимало етнічних чехів з Моравії), тож поєдинок вважається першим між національними збірними за межами Британії. Австрійці перемогли з рахунком 5:0.

У міжвоєнний період Австрія була однією з найсильніших команд світу. Збірна Австрії стала першою, хто переміг британську команду – збірну Шотландії. Причому матч завершився з рахунком 5:0. Були розгромлені Німеччина, Угорщина, Бельгія, Франція… А збірна отримала прізвисько «вундертім» – диво-команда.

Австрійці взяли участь у чемпіонаті світу 1934 року, де перемогли Францію та Угорщину, але поступилися Італії у півфіналі та Німеччині у матчі за 3-тє місце. Команда також вважалася одним із фаворитів чемпіонату світу 1938 року, але за три місяці до турніру Німеччина оформила аншлюс Австрії. Держава зникла, збірна була розформована і знялася з чемпіонату світу, а футболісти у більшості своїй емігрували, хоча частина пізніше виступала за німецьку команду.

Головні зірки «вундертіму» тих часів – голкіпер Йозеф Біцан, захисник Йозеф Блум, півзахисник Маттіас Сінделар, форварди Антон Шалль та Карл Цішек. Тренував збірну легендарний Гуго Майзль, якому належить одна з головних фраз світового тотального футболу: «Найкраща оборона – це атака».

Повоєнний час

austria_1954.webp (262.73 Kb)

Після Другої світової війни Австрія швидко відновила статус лідера європейського футболу вже з новими зірками. У 1954 році збірна пробилася на чемпіонат світу, де у групі перемогла Шотландію та Чехословаччину, у 1/4 фіналу видала перфоманс проти господарів – Швейцарії (7:5), у півфіналі програла Німеччині, але у грі за 3-тє місце перемогла Уругвай. Бронзовими призерами стали зокрема голкіпери Курт Шмід та Вальтер Земан, захисники Герхардт Ганнапі, Карл Штоц та Ернст Оцвірк, півзахисники Ернст Гаппель, Еріх Пробст та Карл Коллер, форварди Ернст Стояспал та Теодор Вагнер.

За чотири роки на ЧС-1958 до Шміда, Штоца, Ганнапі, Гаппеля і Коллера приєдналося нове покоління яскравих гравців (Ерік Хоф, Гельмут Сенековіч, Хорст Немец, Ганс Бузек та інші). Австрія була серед фаворитів, але потрапила до складної групи з Бразицією, СРСР та Англією і не вийшла до плей-офф. Після цього почався поступовий спад. Від боротьби за вихід на чемпіонат світу 1962 року команда взагалі відмовилася через складнощі з фінансами, а потім тричі поспіль не пробивалася на мундіалі і на чемпіонати Європи.

У 1978 році Австрія нарешті зіграла на ЧС після 20-річної перерви. Команда, у складі якої грали Фрідріх Консілія, Бруно Пеццай, Герберт Прохазка, Ганс Кранкль, Курт Яра, устала переможцем групи за участі Бразилії, Швеції та Іспанії, але на другому етапі поступилася Нідерландам та Італії і посіла 7-ме місце. За 4 роки на чемпіонаті світу 1978 року була схожа історія – вихід із групи, програш Франції у другому етапі та підсумкове 8-ме місце. Склад був майже ідентичним тому, що був у 1954-му.

austria_1990.webp (207.64 Kb)

У 1990 році на чемпіонаті світу австрійці не вийшли з групи, програвши Італії та Чехословаччині, а у 1998-му – повторили, пропустивши уперед Італію та Чилі. У обох випадках склад збірної був посереднім. Тоді у збірній була лише одна зірка. У 1990-му – Тоні Польстер, а за 8 років – Андреас Херцог.

Відтоді на усі наступні чемпіонати світу австрійці не пробивалися, програвши 5 поспіль циклів. А на Євро вперше потрапили як господарі турніру в 2008-му році. З групи тоді не вийшли, набравши лише 1 очко. У 2016-му – знову 1 очко і останнє місце у групі. Нині – третя спроба здолати груповий етап чемпіонату Європи.

Як грала збірна Австрії останні роки

Кваліфікацію на Євро-2020 Австрія почала катастрофічно – програла Польщі та Ізраїлю. Але на дистанції червоно-білі змогли зібратися, видали серію із 7 матчів без поразок (6 перемог та 1 нічия) і з 2-го місці кваліфікувалися на чемпіонат Європи. Попереду опинилася Польща, а позаду – Македонія, Словенія, Ізраїль та Латвія.

У 2020 році Австрія успішно пройшла груповий етап Ліги Націй у одній із груп дивізіону В. На виїзді австрійці перемогли Норвегію, Румунію та Північну Ірландію і навіть домашні втрати очок з двома останніми збірними не завадили перемогти у групі. Наступний сезон Австрія гратиме в елітному дивізіоні Ліги Націй.

Нарешті навесні 2021 року Австрія розпочала відбір до ЧС-2022. Зіграли внічию із Шотландією, перемогли Фарери і поступилися Данії.

Зміна системи

austria_now.webp (206.82 Kb)

Кваліфікацію до Євро-2020 та матчі Ліги Націй австрійці грали за схемою 4-2-3-1. Але наприкінці минулого року головний тренер Франк Фода спробував альтернативу 3-5-1-1. Експеримент вийшов вдалим – перемоги над Грецією та Люксембургом у товариських матчах. Непогано вийшло і а офіційному рівні – 2:2 з Шотландією у відборі на чемпіонат світу у березні 2021 року.

Втім, швидко тренер повернувся до традиційної схеми з 4 захисниками і… пошкодував. Спочатку – ганебно програв удома Данії (0:4) у відборі до ЧС-2022, а потім перед Євро у товариських матчах програла Англії (0:1) та зіграла унічию зі Словаччиною (0:0). Жодного забитого голу у трьох поспіль матчах змусили взяти на озброєння схему з 3 оборонцями. За цією схемою австрійці і провели перші два матчі на чемпіонаті Європи – перемогли Північну Македонію (3:1) та поступилися Нідерландам (0:2).

Основний склад збірної Австрії

daniel-bachmann-austria.webp (84.2 Kb)

У обох матчах Євро в основному складі на полі з’являлися голкіпер Бахманн із англійського Вотфорда.

Трійка центральних захисників також лишалася незмінною: колишній динамівець Драговіч з німецького Баєра (вже домовився про контракт із Црвеною Звездою), Хінтереггер із німецького Айнтрахта і лідер на капітан збірної Алаба, який після 10 років у Баварії переходить цього літа до Реала.

На флангах від краю до краю діють Ульмер із Зальцбурга (ліворуч) та Ляйнер із менхенглдбахської Боруссії (праворуч). Другий значно активніший і отримав звання гравець матчу за матч проти македонців.

В центрі поля в обох матчах діяли три півзахисники із клубів Бундесліги – Шлагер (Вольфбсург), Забітцер та Лаймер (обидва – Лейпциг). Перші двоє були лідерами своїх команд у минулому сезоні, а от Лаймер пропустив майже весь сезон через травму щиколотки і відновився лише у травні, провівши 3 матчі у чемпіонаті Німеччини.

zabitzer.webp (158.36 Kb)

Лаймер і Шлагер діють глибше, а Забітцер більше уваги приділяє атаці. Він – автор гольового пасу у першому матчі (ще двічі асистували партнерам Лаймер та Алаба).

Ще вище діє атакувальний півзахисник Баумгартнер із Хоффенгайма. Але його статистика дій не вражає – у середньому 1 удар за гру, жодної передач на загострення і одна спроба дриблінгу за два матчі. Вкрай пасивно.

Єдина позиція, на якій тренери зробили заміну між 1-м та 2-м турами – це форвард. Проти Македонії діяв Калайджич зі Штутгарта. Вн не відзначився результативними діями, але був досить активним – бив найчастіше у збірній. На другий матч проти Нідерландів його в основі замінив Грегоріч з Аугсбурга. У першому поєдинку він вийшов на заміну і забив Македонії, тож отримав шанс. Але у другому матчі зіграв не яскраво.

Також на заміни виходили інші два форварди – Арнаутовіч, що грає у китайському Шанхаї, та Онісіво із Майнца. Перший навіть забив, але влип у скандал, коли образив на етнічному підґрунті албанських футболістів Північної Македонії. Через це був дискваліфікований на гру проти Нідерландів, але з Україною може зіграти.

Україна – фаворит

ukr_favorit.webp (161.39 Kb)

Букмекери передбачають, що нічия у цій грі може влаштувати обидві команди. Тому і дають на такий підсумок дуже низький коефіцієнт – 2.02. Ризик того, що 4 очки (а у разі нічиєї команди наберуть саме по стільки залікових пунктів) при нульовій різниці забитих і пропущених (у Австрії зараз 3-3) мають бути прохідними для плей-офф.

Одна третя команда вже точно буде нижче – Швейцарія з 4 очками та різницею забитих і пропущених 4-5, тож потрібно ще одну команду з гіршими показниками. Висока ймовірність що така знайдеться у групі В, де Фінляндія навряд чи небере очки у протистоянні з Бельгією.

А грі Україна – Австрія вирішуватиметься доля 2-го місця. Україна вище у турнірній таблиці, оскільки у перших двох турах забила 4 голи, тоді як Австрія – лише 3. Це дає перевагу команді Шевченка, тож навіть нічия буде для синьо-жовтих гарантією виходу до 1/8 фіналу Євро-2020.

Дуже ймовірно, що і для Австрії нічия стане тим результатом, який дозволить продовжити боротьбу з 3-го місця. Адже 4 очки на 99 % гарантують місце у плей-офф. Поразка означатиме для обох команд дуже критичну ситуацію.

Поставити на перемогу України можна з коефіцієнтом 3.60, а на перемогу Австрії – з коефіцієнтом 3.90.

Історія протистоянь України та Австрії

ukraine_v_austria_2011.webp (355.64 Kb)

Раніше Україна та Австрія зустрічалися двічі у товариських матчах у рамках підготовки синьо-жовтої команди до домашнього Євро. У листопаді 2011 року у Львові матч-відкриття Арени Львів завершився з рахунком 2:1 на користь господарів. Рахунок відкрив у середині першого тайму Мілевський, Арнаутовіч зрівняв у середині другого тайму, а Девіч у компенсований час забив переможний гол.

У червні 2012 в Інсбруку українці зіграли матч-відповідь. Тут також усе вирішилося на останніх хвилинах. На гол Юнузовіча у першому таймі відповів Гусєв на початку другого. За 6 хвилин Арнаутовіч знову забив, але Гусєві вдруге зрівняв. І нарешті на 89-й хвилині дубль оформив Арнутовіч – 3:2.

Крім Арнаутовіча у тих матчах брали участь Алаба, Баумгартлінгер та Драговіч, які і зараз у заявці на Євро. Серед українців добре має пам’ятати ці поєдинки Ярмоленко і Пятов з Безусом, які просідали на лаві для запасних.

Де дивитися матч Україна – Австрія

Матч Україна – Австрія пройде 21 червня у Бухаресті. Початок поєдинку – о 19:00. Трансляція передбачена на каналах Україна та Футбол 1.

Від Сергій Кириченко

Сергій Кириченко