netherl_ft.webp (179.18 Kb)

Нідерланди зіграють проти України на чемпіонаті Європи без ван Дейка, Баккера та Клюйверта-молодшого.


netherl_ft.webp (179.18 Kb)

Головний тренер збірної Нідерландів Франк де Бур оголосив попередній розширений склад команди на Євро-2020, яке пройде з 11 червня по 11 липня цього року. У ньому – 34 прізвища.

УЄФА дозволив збірним внести до заявки на турнір 26 футболісті, тож 8 прізвищ тренеру доведеться викреслити. Це станеться за підсумками тренувань, адже визначитися доведеться до запланованих товариських матчів.

Кого викликав Франк де Бур

У розширеному списку присутні як люди, участь яких у чемпіонаті Європи ніхто не ставив під сумнів, так і ті, чия поява стала справжнім сюрпризом. Не факт, що вони потраплять до фінальної версії заявки, але свій шанс вони отримали. Побачимо – чи скористаються.

Воротарі: Тім Крул (Норвіч), Яспер Сіллессен (Валенсія), Марко Бізот (АЗ Алкмаар), Мартен Стекеленбург (Аякс).

cillessen_ned.webp (69.56 Kb)

Тут питань мінімум. Сильніших за першу трійку у голландців немає, а 38-річний запасний голкіпер Аякса швидше буде помічником тренера. Тим більше, що на турнір вистачить і трьох брамників.

Захисники: Матійс де Лігт (Ювентус), Стефан де Врей (Інтер), Натан Аке (Манчестер Сіті), Дейли Блінд (Аякс), Йоель Вельтман (Брайтон), Дензел Думфріс (ПСВ), Ганс Гатебур (Аталанта), Патрік ван Анхольт (Крістал Пелас), Рік Карсдорп (Рома), Кенни Тете (Фулгем), Овен Війндал (АЗ Алкмаар), Джерри Сен-Жюст (Майнц), Юриєн Тімбер (Аякс).

de_ligt_ned.webp (51.59 Kb)

В першу чергу треба звернути увагу на відсутність капітана і одного з найсильніших захисників світу Вірджила ван Дійка з Ліверпуля. Він отримав важку травму – розрив хрестоподібних зв’язок – ще у 5-му турі АПЛ у жовтні і відтоді не з’являвся на полі.

Орієнтовний термін повернення футболіста до тренувань – кінець травня або початок липня. У нього було би ще 2-3 тижні аби набрати форму, втім ані тренер, ані сам ван Дійк вирішили не форсувати події і уникнути зайвих ризиків. Євро-2020 центральний захисник пропустить.

Ще один показовий момент – надмірна кількість правих захисників. Їх поки що п’ятеро – Гатебур, Карсдорп, Вельтман, Думфріс і Тете. А от на протилежному фланзі відсутній молодий талант із ПСЖ Мітчелл Баккер. У попередньому сезоні він майже не грав (3 матчі за парижан), а у поточному став гравцем основи. Але поки що до першої збірної запрошення не отримав. Як і ще один «француз» – Свен Ботман з Лілля.

Півзахисники: Френкі де Йонг (Барселона), Донні ван де Бек (Манчестер Юнайтед), Джорджиньйо Вейналдум (Ліверпуль), Мартін де Рон (Аталанта), Райан Гравенберх (Аякс), Деви Классен (Аякс), Тен Копмейнерс (АЗ Алкмаар), Тонні Вільєна (Краснодар).

de_jong_ned.webp (59.92 Kb)

Оптимальна трійка відома на 99 %. Представники Барселони, МЮ та Ліверпуля створять майже ідеальний трикутник у центральній зоні. Решта конкурентів серйозно їм програють і навряд чи розіб’ють або доповнять таке тріо власним прізвищем.

Тим більше, що з чистими опорниками у збірної проблема. У заявці їх лише два – одноклубник Руслана Малиновського де Рун та Копмейнерс. Але останній лише номінально вважається опорним хавбеком. У сезоні, який щойно завершився, гравець АЗ Алкмаар забив 15 голів у 31 матчі. Навіть для результативного чемпіонату Нідерландів – це дуже багато для його амплуа. Не усі форварди можуть похвалитися такою результативністю.

Вінгери: Стівен Бергейс (Феєноорд), Стівен Бергвейн (Тоттенгем), Анвар Ель-Газі (Астон Вілла), Коді Гакпо (ПСВ), Квінсі Промес (Спартак).

bergwijn_ned.webp (50.62 Kb)

Тут все більш-менш прогнозовано. Могло знайтися місця для Калвіна Стенгса (АЗ Алкмаар), Джавайро Ділросуна (Герта) чи Джастіна Клюйверта, який намагається реанімувати кар’єру в Лейпцигу, але глобально на кадрову ситуацію це не вплине. Цілком ймовірно, що в основі збірної чистих вінгерів навіть не буде, а на їхні місця посунуться нападники.

Форварди: Люк де Йонг (Севілья), Вут Вегхорст (Вольфсбург), Мемфіс Депай (Ліон), Доніелл Мален (ПСВ).

weghorst_ned.webp (132.02 Kb)

Оптимальний квартет нападників, де є два класичні центрфорварди (де Йонг, Вегхорст) і два гравці, які можуть зіграти на флангах (Депай, Мален). Кращих варіантів у нинішньої помаранчевої збірної просто немає.

Слідкуємо за суперниками

frank_de_boer_ned.webp (101.14 Kb)

Свій перший матч збірна України на Євро-2020 проведе у Амстердамі саме проти збірної Нідерландів 13 червня. Підготовка до цього матчу напевне буде включати і аналіз двох товариських матчів, які пройдуть у червні. Вже 2 червня голландці зіграють проти Шотландії, а 6 червня – проти Грузії.

На той час зайвих людей у збірній не залишиться, адже остаточну заявку тренерський штаб «помаранчевих» обіцяє оголосити 26 травня.

Втім, регламент УЄФА дозволяє аж до дня початку чемпіонату Європи (11 червня) вносити до списку нові прізвища, викреслюючи при цьому таку ж кількість футболістів. Але щоб це зробити, потрібно буде незалежне медичне обґрунтування.

Від Сергій Кириченко

Сергій Кириченко