111_zbirna_euro.webp (129.08 Kb)

Тренерський штаб збірної України з футболу сформував остаточну заявку з 26 футболістів для участі у чемпіонаті Європи.

111_zbirna_euro.webp (129.08 Kb)

Збірна України з футболу першою серед усіх учасників зібралася для підготовки до чемпіонату Європи. Ще у середині травня футболісти, які виступають в УПЛ, приїхали до Харкова і майже два тижні у режимі тренувань чекали, поки до них приєднаються легіонери.

У розширеному списку Андрія Шевченка було 36 прізвищ. Проте за цей час відбулося декілька змін у заявці, а УЄФА дозволила її збільшити, включивши 26 прізвищ замість 23. Тож завдання для тренерів спростилося.

Найбільше у збірній гравців Динамо

dk_zbirna.webp (129.77 Kb)

Наприкінці квітня Андрій Шевченко оголосив розширену заявку для підготовки до чемпіонату Європи з футболу. У ній опинилося 36 футболістів: 4 воротаря, 11 захисників, 13 півзахисників, 5 вінгерів та 3 центральні форварди.

Помітним був перекіс у кадровому потенціалі: – мінімум правих захисників (лише 2) і явно зайві ліві захисники (4 гравці), явний дефіцит вінгерів (лише 5 і 4 з них для правого флангу) і відсутність широкого вибору серед форвардів (пам’ятаємо про важку травму Мораеса).

Найбільше представництво – у київського Динамо (15 гравців). Шахтар делегував до збірної 9 футболістів. Плюс представника Маріуполя Бондаренка, який грає на правах оренди за Маріуполь. Єдиний футболіст з УПЛ, який не належить комусь із наших грандів – форвард Дніпра Артем Довбик. Футболістів «бронзової» Зорі Шевченко традиційно проігнорував.

Ще 10 вакансій були заповнені легіонерами – представниками чемпіонату Бельгії (Брюгге, Андерлехт, Кортрейк, Гент), англійської Прем’єр-ліги (Манчестер Сіті, Вест Гем) італійської Серії А (Аталанта), іспанської Примери (Реал) і угорського чемпіонату (Ференцварош).

Втрати збірної України

buyalsk_out.webp (76.01 Kb)

Андрію Шевченку потрібно було відсіяти відразу 10 футболістів, але частину роботи за нього виконав «природний відбір». Зокрема, минулого тижня Українська асоціація футболу (УАФ) повідомила про те, що хавбек Аталанти Віктор Коваленко і вінгер Шахтаря Євген Коноплянка не зможуть взяти участь у Євро через проблеми зі здоров’ям.

Але додалося і головного болю, адже коноплянка був чи не єдиним кандидатом на лівий фланг атаки. Тому тепер доведеться або ж відмовлятися від схеми з вінгерами (але що тоді робити з Циганковим, який заслуговує грати в основі) або ж переводити на цю сторону поля когось з правого флангу.

Віталій Буяльський, якого вболівальники вимагали включити до заявки, апелюючи на прекрасно проведений сезон у Динамо, все ж таки нарешті отримав виклик від Шевченка, але лише для того, аби приїхати і з табору збірної підтвердити – тріщина у кістці не дозволить йому тренуватися протягом найближчого місяця. Відповідно, і Євро-2020 доведеться пропустити.

Також Андрій Шевченко після двох днів зборів повідомив, що не вважає реальним відновлення до чемпіонату Європи ще двох центральних півзахисників Динамо – Володимира Шепелєва та Олександра Андрієвського. Правда, офіційних заяв з цього приводу поки не було.

Враховуючи Коваленко – це мінус чотири центральні хавбеки, що явно зменшило варіативність при виборі.

Додали Безуса

bezus_euro_21.webp (81.49 Kb)

Після цього залишалося викреслити вже 5 прізвищ, одне з яких воротарське, а одне явно стосувалося би лівого флангу захисту. Але Шевченко вирішив запросити на збори ще одного футболіста – Романа Безуса з бельгійського Гента.

Безус відверто погано провів першу частину сезону – мало грав, заробив вилучення у єврокубках проти Динамо і не відзначився жодною результативною дією, що для атакувального півзахисника однозначно вважається провалом.

Але 30-річний футболіст не опустив руки, заслужив на тренуваннях свій шанс, скористався ним і прекрасно провів фінальний відрізок чемпіонату. У останніх 8 матчах чемпіонату Бельгії українець забив 6 голів та віддав 2 результативні передачі партнерам, затягнувши команду у єврокубки.

Роман Безус вже летів у відпустку, коли прямо у літаку отримав повідомлення про те, що його викликають до лав збірної. Довелося відкласти відпочинок, але футболіст навіть зрадів такому розвитку подій, про що кілька разів заявив у коментарях для ЗМІ. Його взаємодія з Яремчуком (футболісти виступають за одну команду на клубному рівні) має зіграти на користь.

Виявилися зайвими

lunin_out.webp (62.55 Kb)

Остаточний список футболістів для участі у Євро-2020 збірна України оголосила у вівторок, 1 червня. У ньому не знайшлося місця шістьом футболістам. Кого ж викреслив Андрій Шевченко?

Чотири воротарі на чемпіонаті – явний перебір, тому в цій ланці потрібно було пожертвувати одним гравцем. Ще на початку весни було зрозуміло, що тренер віддав перевагу Бущану та Трубіну, які протягом сезону постійно були у тонусі і витіснили Пятова як з основи збірної (Бущан), так і клубу (Трубін).

Зайвим став резервний голкіпер мадридського Реала. Лунін провів у сезоні лише 1 гру, а обираючи мж двома голкіперами без ігрової практики Шевченко віддав перевагу Пятову, який, вочевидь, буде грати роль наставника для пари основних воротарів.

Також читалося, що зайвим опиниться лівий захисник. По факту ж головний тренер позбувся відразу двох гравців, що грають на цій позиції.

Місце в основі Миколенка не підлягало сумніву, а у конкуренції між Соболем, Михайличенком і Корнієнком програли представники Андерлехта і Шахтаря перший.

П’ятим зайвим серед центральних захисників став Олександр Сирота. Все логічно: він наймолодший і матиме ще не одну нагоду пробитися в основу збірної. До того ж, навесні футболіст програв конкуренцію Попову у Динамо, а Забарний, Матвієнко та Кривцов не поїхали би на Євро лише у випадку травм.

Серед центральних захисників позиції Малиновського, Зінченка, Шапаренка та Безуса, який набрав прекрасну форму, були «захищеними». А на ще одне вільне місце претендувало відразу троє гравців: Ледньов з Динамо, Бондаренко з Маріуполя та Судаков з Шахтаря. З незрозумілих причин Шевченко обрав останнього. Для 18-річного футболіста, який на дорослому рівні провів усього 407 хвилин (включно з Кубком України) і дебютував за національну команду кілька днів тому у товариській грі проти Бахрейна – це навіть не аванс, а халява.

Заявка збірної України

players_ukr_21.webp (187.9 Kb)

Остаточна заявка збірної України з футболи на Євро виглядає наступним чином:

Воротарі – Георгій Бущан (Динамо), Андрій Пятов, Анатолій Трубін (обидва – Шахтар).

Праві захисники: Олександр Караваєв, Олександр Тимчик (обидва – Динамо).

Центральні захисники: Ілля Забарний, Денис Попов (обидва – Динамо), Микола Матвієнко, Сергій Кривцов (обидва – Шахтар).

Ліві захисники: Віталій Миколенко (Динамо), Едуард Соболь (Брюгге).

Опорні півзахисники: Тарас Степаненко (Шахтар), Сергій Сидорчук (Динамо), Євген Макаренко (Кортрейк).

Центральні півзахисники: Руслан Малиновський (Аталанта), Олександр Зінченко (Манчестер Сіті), Роман Безус (Гент), Микола Шапаренко (Динамо), Георгій Судаков (Шахтар).

Вінгери: Марлос (Шахтар), Віктор Циганков (Динамо), Олександр Зубков (Ференцварош), Андрій Ярмоленко (Вест Гем).

Форварди: Роман Яремчук (Гент), Артем Довбик (Дніпро), Артем Беседін (Динамо).

Сподіваємося, травми чи хвороби оминуть збірну України, але треба знати, що цей список ще можна змінити. УЄФА дозволив робити необмежену кількість замін у заявці аж до першого матчу на турнірі – 11 червня. Її потрібно обґрунтувати медично – підтвердити документально травму або випадок захворювання.

А для воротарів передбачені ще більш лояльні умові. Голкіперів можна замінювати навіть під час чемпіонату Європи з тим самим обов’язковим підтвердженням фізичної неможливості брати участь у турнірі.

Від Сергій Кириченко

Сергій Кириченко