111shakhte-1.webp (116 Kb)

Прогнозуємо майбутні кадрові рішення нового тренера віце-чемпіонів України.

111shakhte-1.webp (116 Kb)

Роберто Де Дзербі став головним тренером Шахтаря. Звісно, не для того, аби повторити результати минулого сезону – програти чемпіонат, Кубок і Суперкубок і нестабільно виступити у єврокубках.

Перед італійцем стоїть завдання здобувати перемоги тут і зараз і часу, як колись Мірчі Луческу, у Шахтарі йому не дадуть – контракт розраховано на два роки, а ми вже бачили, як «гірники» не вагаючись розлучаються з Фонсекою і Каштру, щойно терміни їхніх угод спливають, а результати залишають бажати кращого.

Де Дзербі отримає достатньо ресурсів аби зліпити команду під себе. Але й запитають з нього по повній у разі невдачі. І тут – головне для тренера сформувати правильний склад: обрати тих, хто готовий вирішувати завдання, відсіяти тих, хто не потягне, вчасно долучити молодь і знайти підсилення на стороні. Але які саме позиції потребують підсилення? Якими будуть перші трансфери Шахтаря у міжсезонні? Спробуємо спрогнозувати.

Воротарі

shd_keepers.webp (94.06 Kb)

Це чи не єдина позиція у складі Шахтаря, яка укомплектована ідеально як для клуба такого статусу. Є молодий і надзвичайно талановитий Трубін (помилка у грі за збірну проти Бахрейна лише навчить). Є досвідчений ветеран Пятов, який після Євро зав’яже зі збірною і більше час присвятить клубу – в тому числі, передаючи досвід Трубіну.

Хто буде третім – не так вже й важливо. Хоча і тут «гірники» можуть не хвилюватися. Шевченко міг би стати основним у половині клубів УПЛ. Тому дуже дивними були чутки про те, що Де Дзербі нібито хоче запросити свого колишнього підопічного Консільї. Воротарю Сассуоло вже 34 роки – і це явно трансфер не на перспективу.

Висновок: без новачків, можливо із залученням голкіперів з молодіжної команди (Турбаєвський, Пузанков) і звільненням Шевченка і номінального четвертого голкіпера – 26-річного Гриценка.

Центр захисту

shd_centrebacks.webp (52.45 Kb)

Гру центральних оборонців Шахтаря протягом сезону критикували всі, кому не лінь. Так, команда пропустила лише 19 голів у 26 турах чемпіонату. Так, «гірники» у обох матчах не пропустили від Інтера та у одній з двох ігор проти Реала у Лізі чемпіонів. Але 0:6 та 0:4 від Боруссії Менхенгладбах, три пропущених від Львова і по два – від Десни, Олександрії та Зорі – це занадто. Оборонці багато помилялися і більш-менш пристойні цифри пропущених свідчать лише про низьку майстерність форвардів УПЛ і невезіння суперників у єврокубках.

У центрі захисту не підлягає сумнівам лише місце гравця збірної України Матвієнка. Його напарником у сезоні побували Кривцов (з віком все частіше травмується, помиляється і стає повільнішим), Бондар (прекрасно стартував, отримавши місце у складі, але швидко знизив рівень; до того ж він до осені травмований), Вітао (чергує прекрасні поєдинки з відертими провалами), Хочолава (відверто – не рівень Шахтаря).

В орендах відіграли Бондаренко (Олександрія) та юний Мампассі (Маріуполь), проте своєю грою вони не довели що готові пробитися в основу команду. А кандидатів на позицію 4-го чи 5-го захисника у клубі і так вдосталь. Кількісно – усе добре, а от якісно…

Саме тому першим трансфером Шахтаря цього літа стане перехід бразильця Марлона із колишнього клубу Де Дзербі – Сассуоло. Італійські ЗМІ пишуть про це, як про трансфер, який відбувся. Хоча жодних офіційних заяв поки не прозвучало.

marlon_sassuolo.webp (113.48 Kb)

25-річний Марлон у минулому сезоні часто опинявся на лавці запасних і зіграв лише у 24 матчах із 38. Де Дзербі більше довіряв парі Феррарі – Кірікеш. Останнього, до речі, також сватають у «Шахтар».

Бразилець – не панацея від хвороб у захисті, тим більше, що Сассуоло в Серії А пропускає досить багато – у середньому 1,5 голи за гру. Але футболіст, який пройшов школу Флуміненсе, отримав запрошення від Барселони (за основу навіть провів 2 матчі) і відіграв надійний сезон у французькій Ніцці – точно не завадить «помаранчево-чорним».

Висновок: Марлон стане єдиним новачком на цю позицію і гратиме у парі з Матвієнком. Хочолаву і Бондаренка треба відпускати, оренду Мампассі продовжувати, а трійка Кривцов – Вітао – Бондар нехай конкурують за право потрапити на лавку запасних. Вочевидь, перспективніше зробити ставку на двох останніх – значно молодших. За Кривцова говорить лише його український паспорт, що в мовах ліміту на легіонерів може стати вагомим козирем.

Фланги захисту

shd_dodo_.webp (79.31 Kb)

Праворуч практично без замін весь сезон відіграв Додо. Ліворуч було більше різномаїття. Ісмаїлі важко травмувався минулого літа, пропустив півроку, а коли на два матчі повернувся – знову вилетів через ті самі проблеми з коліном. Молодий Корнієнко, який отримав шанс, чудово ним скористався, але також отримав травму, після якої поки не набрав оптимальну форму. Переведення сюди Матвієнка послаблювало і без того не надто надійний центр захисту, а Сіпріано – просто не захисник. Так, до речі, як і Болбат, який епізодично підміняв Додо на правому фланзі.

Висновок: якщо Ісмаїлі та Корнієнко протягом міжсезоння відновлять кондиції – то за лівий фланг захисту можна не хвилюватися. Тим більше, що у Маріуполі на правах оренди виступає ще один молодий вихованець – Драмбаєв.

Праворуч також буде надійний дует у разі, коли Шахтар не відправить знову в оренду Коноплю. Чемпіон світу серед молоді (як, до речі, і Бондар з Корнієнко) отримав хороший досвід у Десні і пробився до збірної України. Час давати йому шанс і можливість конкурувати з Додо.

У такому разі Сіпріано та Болбат можуть бути вільними, а новачки команді не будуть потрібні. А чутки щодо інтересу «гірників» до Лукаса Тейлора з Дніпра, який грає на правому фланзі захисту, з огляду на ліміт, навряд чи мають під собою реальне підґрунтя.

Центральна лінія півзахисту

shd_def_half.webp (114.06 Kb)

Традиційно у центрі Шахтар грав з чистим опорником (у більшості випадків це був Степаненко, якому немає адекватної альтернативи) і двома більш творчими бразильцями, які орієнтувалися на атаку.

На дві останні позиції у «гірників» є чимало претендентів: бразильці Майкон, Маркос Антоніо та Алан Патрик (сюди також може зміститися Марлос) і молоді українці Судаков, Бондаренко, Шостак. А ще є відправлені у оренду в Дніпро Ігнатенко і Пихаленок, у Металіст – Криськів, у Маріуполь – Танковський.

Тож придбання новачків на ці позиції малоймовірне. Тому і чутки про зацікавленість у послугах Сенсі з Інтера – з розряду фантастики. Як по доцільності (і без нього наявна конкуренція), так і по вартості (35–40 мільйонів євро). Колишній підопічний Де Дзербі у Сассуоло серб Джурічіч – більш ймовірний варіант, але це точно не пріоритет на літо.

А от з опорником може бути біда. Степаненко все частіше пропускає матчі через травму, а вердикт лікарів щодо його коліна не втішає: грати футболіст може в повну силу, пошкодження йому не заважає, але в будь-який момент він ризикує завершити кар’єру. До того ж, вік у гравця збірної вже не юний – скоро 32. Ще песимістичніше стає від того, що Де Дзербі все ж віддає перевагу перевернутому трикутнику – з двома опорними півзахисниками. Їх у Шахтарі стільки і немає. Малишев місяцями і навіть роками заліковує травму, а Чех грає в оренді у Маріуполі якраз на рівні цієї команди.

Висновок: придбання опорного півзахисника рівня Степаненка у його найкращі роки – одна з пріоритетних задач на міжсезоння. За чутками італійський тренер налаштований переманити за собою гравця Сассуоло Локателлі. Але він – гравець збірної Італії і не факт, що захоче переїздити у набагато слабший чемпіонат. До того, ж Ахметову доведеться заплатити рекордну для Шатаря суму – не менше 30 мільйонів євро.Тому потрібно знайти альтернативну і дешевшу версію Локателлі. Хто це буде – сказати складно, адже навіть чуток поки що немає.

Фланги атаки

shd_tete_solomon.webp (62.62 Kb)

Тайсон пішов зі скандалом, Марлос на місці, але з різким падінням ігрової форми. Пара вінгерів, яка ще півтора роки вважалася ідеальною для Шахтаря швидко зникла. На щастя, у команді знайшлися варіанти не найгірші для заміни – Тете і Соломон. Ними вже цікавляться європейські гранди, але моєна прогнозувати, що як мінімум найближчий сезон вони проведуть у Шахтарі.

В конкурентах у Тете – Марлос, який став значно повільнішим і тепер нерідко опускається в центральну зону, де потрібна вже не так його швидкість, як уміння поводитися з м’ячем і досвід. А от на лівому фланзі у Соломона конкурентів фактично немає. Коноплянка – це українська версія Марлоса, але з поправкою на тотальне невміння зіграти на будь-якій іншій позиції, крім рідної. До того ж він тепер більше лікується, ніж грає. А молодому Мудрику, повернувши його достроково із оренди у Десні, так і не дали шансу себе проявити.

Внутрішні резерви також практично відсутні – у оренді в Маріуполі бігають Топалов, Кащук і Очеретько, а у дублі – Кобак, Микитишин та Світюха. Всі – явно не рівень для першої команди Шахтаря на даний момент.

boga_sassuolo.webp (59.13 Kb)

Висновок: прямо зараз альтернативи Соломону і Тете фактично немає. Підмінити вимушено їх є ким, але це більше схоже буде на латання дірок. Тому ідеально «гірникам» буде запросити відразу двох гравців на ці позиції. Один з кандидатів – французький лівий вінгер Сассуоло Бога. У минулому сезоні 24-річний гравець набрав 4+2 за системою гол плюс пас, а до того було 11+4. Такий футболіст точно би посилив фланги атаки. Проблема лише в тому, що за перехід заплатити доведеться близько 20–25 мільйонів євро.

Центральний форвард

shd_moraes.webp (45.52 Kb)

Коротко: центрального нападника у Шахтарі немає. Від слова «зовсім». Мораес отримав важку травму і до кінця року на полі не з’явиться. До того ж, його контракт якраз і завершиться у грудні, а футболісту вже 34 роки. Малоймовірно, що ми ще побачимо бразильця у помаранчево-чорній футболці.

Дентіньйо та Фернандо – не для цього амплуа. Власне, Де Дзербі ще належить з’ясувати у якій ролі краще використовувати цих футболістів. Його попередники так і не змогли розв’язати цей ребус.

В’юнник ще надто молодий і годиться поки що хіба на роль третього форварда, Сікан і Кулаков навіть у Маріуполі не вражають – забив лише 7 голів на двох за сезон і грали нерегулярно. Дублери Біблик і Гончарук – це несерйозно.

shd_kayode.webp (47.05 Kb)

Теоретично ситуацію міг виправити нігерієць Кайоде, який за два роки оренд у Туреччині забив 21 гол у складі спочатку Газіантепспора, а потім – Сівасспора. Але форвард не дуже хоче повертатися до команди з Донецька, де йому не дуже довіряли (16 матчів за півтора сезону, переважно виходи на заміну), а він не дуже виправдовував надії (3 голи).

Висновок: Потрібен форвард, який би відразу претендував на статус гравця основного складу. Серед купи чуток про чергову партію молодих бразильців у Шахтарі, варто виділити один потенційний трансфер українця. Мова про Довбика, який за сезон у Дніпрі заслужив виклик до збірної України.

Від Сергій Кириченко

Сергій Кириченко