Відновлюється кваліфікації УЄФА до чемпіонату світу з футболу 2022 року, фінальна частина якого пройде у Катарі наприкінці наступного року.

У рамках 4-го туру європейського відбору 1 та 2 вересня пройде 25 матчів у 10 групах. Пропонуємо прогноз на найбільш цікаві з протистоянь.

Норвегія – Нідерланди

Обидві команди стартували досить успішно. Норвегія у гостях розгромила Гібралтар (3:0) і перемогла Чорногорію (1:0), але несподівано провалилася у домашньому матчі проти Туреччини (0:3). Друга домашня поразка від конкурента поставить норвежців у дуже скрутне становище.

Нідерланди також програли туркам (2:4), а потім відігралися на аутсайдерах – Латвії (2:0) і Гібралтарі (7:0). Після Євро-2020 команда змінила тренера – збірну очолив легендарний Луї ван Гаал.

Кадрові проблеми у обох команд суттєві. Норвегія через карантин втратила своїх двох англійських легіонерів – воротаря Клаессона (Лідс) і півзахисника Берге (Шеффілд Юнайтед). З тієї ж причини не зіграє віце-капітан Ельабделлауї з Галатасарая. Зате на місці і готовий забивати Холанд з Боруссії.

Фаворити – гості. Поставити на перемогу Нідерландів можна з коефіцієнтом 1.77, нічия оцінена у 3.85, а перемога Норвегії пропонується за 4.70. Гол Холанда коштує 2.60.

Росія – Хорватія 

Головні претенденти на перше місце у групі зіграють між собою у статусі лідерів. У обох команд по 6 очок, а хорвати вище лише за рахунок кращої різниці забитих і пропущених м’ячів. Утім, обидві збірні могли би зіграти краще і набрати по 9 пунктів.

Хорватія  оступилася у першому матчі, програвши 0:1 Словенії. Далі були перемоги над Кіпром (1:0) та Мальтою (3:0). На матч проти РФ хорвати вийдуть без ветерана Луки Модріча.

Росія стартувала краще – перемогла Мальту (3:1) і Словенію (2:1), але у третьому турі програла Словаччині (1:2). У нового тренера збірної Карпіна немає кадрових проблем – уся основа на місці.

Шанси обох команд приблизно рівні. Поставити на перемогу Росії можна з коефіцієнтом 2.89, нічия оцінена у 3.30, а перемога Хорватії пропонується за 2.76.

Данія – Шотландія

Це також два лідери своєї групи. Данія, яка чудово виступила на Євро-2020, має 9 очок у трьох матчах завдяки перемогам над Ізраїлем (2:0 у гостях), Молдовою (8:0 вдома) та Австрії (4:0 на виїзді). Прекрасний результат, який саме час закріпити навіть без двох травмованих лідерів – захисника Саутгемптона Вестергоора і форварда Барселони Бретуейта.

Шотландія також поки не програвала, але вже двічі втратила очки, зігравши унічию проти Австрії (2:2) та Ізраїлю (1:1). В останньому турі була перемога над Фарерами (4:0), що дозволило піднятися на другий рядок турнірної таблиці. Пробувати зберегти це місце команда буде в основному складі – без жодних втрат.

Поставити на перемогу Данії можна з коефіцієнтом 1.46, нічия оцінена у 4.35, а перемога Шотландії пропонується за 8.10. На те, що Данія у четвертому поспіль матчі збереже ворота недоторканими можна поставити з коефіцієнтом 1.80. Це – тотал менше 0,5 голів для Шотландії.  

Португалія – Ірландія

Гучна вивіска, але по факту грають лідер та один з аутсайдерів. Утім, перемогу господарям гарантувати ніхто не може. Португалія вже втратила очки у відборі, проте зробила це у найбільш складному матчі – в гостях проти Сербії (2:2). А у іграх проти аутсайдерів – Азербайджана (1:0) і Люксембурга (3:1) Роналду і компанія хоча і взяли обов’язкові очки, але нічим не вразили.

Ірландія провела на матч менше, але вразила у негативному плані ще більше. Якщо поразку від Сербії (2:3) ще можна пояснити, то домашнє фіаско у грі проти Люксембурга (0:1) – за межею здорового глузду. Тепер відступати немає куди.

Португальці підійшли до гри в оптимальному складі. У збірній є навіть Роналду, який останніми днями більше переймався переїздом до Манчестера, ніж футболом. А от Ірландія не дорахувалася основного голкіпера Рендольфа (Вест Гем), захисників Стівенса (Шеффілд Юнайдет) і Лонга (Бернлі) та форварда Робінсона (Вест Бромвіч).

Букмекери зовсім не вірять у гостей. Поставити на перемогу Португалії можна з коефіцієнтом 1.19, нічия оцінена у 6.90, а перемога Ірландії пропонується за 20.00.

Угорщина – Англія

І знову поєдинок лідерів групи. Угорщина поділила очки з Польщею (3:3) і легко у гостях перемогла обох аутсайдерів – Сан-Марино (3:0) та Андорру (4:1). По два голи на рахунку майже тезок – Салаї та Шалаї.

Англія підійшла до матчу з максимальним результатом після трьох весняних перемог. Тоді від майбутніх фіналістів Євро-2020 постраждали Сан-Марино (5:0), Албанія (2:0) та Польща (2:1). Два голи забив Кейн.

На користь господарів може зіграти кадрове питання. Угорщина зібрала усіх найсильніших, тоді як Англія не зможе через травми задіяти Філа Фодена (Манчестер Сіті), Домініка Калверта-Льюіна (Евертон), Джо Гомеса (Ліверпуль) та Мейсона Грінвуда (МЮ).

Поставити на перемогу Угорщини можна з коефіцієнтом 8.40, нічия оцінена у 4.25, а перемога Англії пропонується за 1.46.

Італія – Болгарія

Чемпіони світу у першому після Євро-2020 офіційному матчі зіграють проти Болгарії, яка вкрай невдало стартувала у відборі. Болгари програли вдома Швейцарії (1:3) та Італії (0:2), а потім ледве утримали нічию проти Північної Ірландії у гостях (0:0). Збірна переживає зміну поколінь, що вже затягнулася і має тільки одного футболіста з топ-5 європейських чемпіонатів – захисника Хрістова з італійської Спеції.

Італія обіграла Болгарію у перших турах завдяки голам Белотті та Локателлі. А крім того, перемогла Північну Ірландію та Литву з тим самим рахунком 2:0. Після тріумфу на Євро-2020 підопічні Манчіні готові продовжувати свою переможну ходу. Тим більше, що тренеру вдалося зібрати оптимальний склад.

Поставити на перемогу Італії можна з коефіцієнтом 1.10, нічия оцінена у 9.60, а перемога Болгарії пропонується за неймовірні 40.00. Навіть на точний результат 2:0 (невже італійці і четверту гру закінчать з тим самим результатом?) коефіцієнт значно нижчий – 4.75.

Швеція – Іспанія

Ймовірно, це головний матч усього туру. Швеція у двох стартових матчах кваліфікації набрала максимум очок, здобувши перемоги над Грузією (1:0) та Косово (3:0). Але зараз у команди проблеми. І справа не лише у силі суперника, а у тому, що після Євро-2020 завершили виступи за збірну відразу шестеро виконавців: захисники Лустіг, Гранквіст, Янссон, хавбеки Ларссон і Свенсон, форвард Берг. Тепер у тренерів багато роботи з перебудови команди.

Іспанія провела на гру більше, але вже втратила очки – не змогла вдома впоратися з Грецією (1:1). Потім була бліда перемога 2:1 над Грузією, коли іспанці забили переможний гол на останніх секундах матчу, і більш упевнені 3:1 над Косово. Суттєвих втрат у іспанців немає, а ті що є – легко компенсуються завдяки величезному вибору високоякісних футболістів на кожну позицію.

Поставити на перемогу Швеції можна з коефіцієнтом 4.90, нічия оцінена у 3.65, а перемога Іспанії пропонується за 1.78.