fanat_info.webp (211.96 Kb)

Найбільш активний – німецький Лейпциг.

fanat_info.webp (211.96 Kb)

Футбольний сезон 2020-21 ще не завершено, а футбольні клуби вже давно підшуковують собі нових виконавців, аби закласти фундамент на наступний чемпіонат.

Офіційно трансферне вікно відкриється лише влітку, проте ще у квітні можна складати перші списки найбільш цікавих трансферів, які укладені наперед і наберуть чинності лише за місяць «з хвостиком». Такі собі перші футбольні трансфери літа 2021 зроблені ще до настання літа.

Тим більше, що потім ці цікаві переходи «загубляться» на фоні 5-10 голосних трансферних бомб, де будуть фігурувати величезні суми. Нині ж пропонуємо топ-6 переходів, які фактично вже відбулися, але юридично стануть реальністю лише влітку. І неймовірну сума тут лише одна.

Дайо Упамекано (з Лейпцига у Баварію)

d_upamecano.webp (71.63 Kb)

Цей перехід точно не загубиться і за підсумками трансферного вікна обов’язково має опинитися у топ-10. Якщо навіть не за розміром компенсації, то точно за значенням і перспективністю та економією.

42,4 мільйони євро за одного з найкращих центральних захисників світу і точно найкращого у Бундеслізі – це навіть за межами топ-15 сум в історії світового футболу, сплачених будь-коли за оборонців. Це, наприклад, рівно удвічі дешевше, ніж найдорожчий захисник сьогодні – ван Дійк. А 22-річний француз вже зараз мало чим поступається голландцю.

Баварія за досить невеликі для сучасного футболу гроші отримала адекватну заміну 29-річному Алабі (захотів більше коштів і не подовжить контракт) і 32-річному Боатенгу (у клубі вважають, що той вже застарий). Потужний нащадок мігрантів з Гвінеї-Бісау як мінімум на 10 років має стати лідером захисту мюнхенців.

Йошко Гвардіол (з Динамо Загреб до Лейпцига)

josko_gvardiol.webp (317.59 Kb)

Отримані кошти Лейпциг миттєво конвертував у двох футболістів на цю ж позицію, які мають компенсувати втрату Упамекано. Німецька команда чудово вміє знаходити молоді таланти там, куди гранди навіть не поглядають. Того ж 18-річного Упамекано придбали у чемпіонаті Австрії 4 роки тому. Новий проспект – 19-річний оборонець з чемпіонату Хорватії.

За Йошко Гвардіола, який також може зіграти і на лівому фланзі захисту, заплатили 16 мільйонів євро. Це на пару мільйонів менше, ніж свого часу за Упамекано і на віддачу у Лейпцигу розраховують приблизно таку ж саму.

Поки що Гвардіол є лідером оборони Динамо, з яким вже став чемпіоном країни (забив два голи і зробив три асисти у 20 матчах) і сенсаційно далеко пробився у Лізі Європи (10 матчів, 1 гол), вибивши з турніру Феєноорд та Тоттенгем. Причому захист загребців пропустив лише 5 голів у 10 поєдинках до стадії 1/4 фіналу.

Мохамед Сімакан (зі Страсбурга до Лейпцига)

moh_simakan.webp (68.58 Kb)

Отримали 42 мільйони, витратили 16. А на зекономлені кошти придблаи ще одного центрального захисника. За 15 мільйонів влітку до Лейпцига приєднається 20-річний вихованець Страсбурга гвінейського походження. Хоча до останнього на нього претендував Мілан.

Рік тому Мохаммед Сімакан дебютував у основі рідної команди і отримав хороший досвід гри проти найкращих бомбардирів чемпіонату – Осімхена, Бен Єддера, Дембеле, Бенедетто, Неймара, Слімані та виступив у Лізі Європи.

Новий чемпіонат футболіст зустрів уже гравцем основи і зіграв у всіх матчах чемпіонату до січня 2021 року. Але потім Сімакан, який також може зіграти праворуч в обороні, отримав травму і поки не відновився, що не завадило йому стати одним з найбільш перспективних гравців Ліги 1. З літа цей статус він буде підтверджувати вже у Бундеслізі. А у Лейцпига ще лишається більше 10 мільйонів євро після розміну Упамекано на Гвардіола і Сімакана.

Пепе (з Греміу до Порту)

pepe_porto_gremio.webp (237.12 Kb)

Також 15 мільйонів коштував для Порту 24-річний вінгер бразильського Греміу. Тепер важливо його не плутати з іншим Пепе – 38-річним захисником Пепе, який не схоже що збирається завершувати кар’єру. Молодший Пепе не факт що затримається у Порту довше старшого, адже «дракони» дуже добре вміють відкривати таланти у Бразилії, а через рік-два продавати їх утричі дорожче до грандів.

Поки що португальці обійшли конкурентів з Шахтаря та Зєніта і уклали з лівим вінгером 5-річний контракт. Сума відступних (якщо хтось захоче достроково викупити контракт футболіста) складає 70 мільйонів євро. Солідно, але виправдано, зважаючи, що на батьківщині Адріано Габріель Акінья Косса (або Пепе) у 2020 році в чемпіонаті Бразилії набрав 9+5 очок за системою гол плюс пас, забив 3 голи у 8 матчах місцевої Ліги чемпіонів – Кубка Лібертадорес – та тричі відзначився у 6 матчах за молодіжну збірну Бразилії U-23.

Астер Вранкс (з Мехелена до Вольфсбурга)

aster_vranckx.webp (402.77 Kb)

Майбутня зірка бельгійського футболу – 18-річний вихованець Мехелена і нащадок батьків-конголезців Астер Вранкс. Центральний півзахисник дебютував у чемпіонаті Більгії минулого сезону і встиг провести лише 9 матчів, але зі стартом нової першості Вранкс упевнено зайняв місце в основному складі – 29 матчів та 4 голи.

Вольфсбург віддав за молодого таланта 8 мільйонів євро і напевно розраховує на те, що Вранкс допоможе команді вже у наступному розіграші Ліги чемпіонів, куди «вовки» прагнуть потрапити.

Каміл П’ятковскі (з Ракува до Зальфбурга)

kamil_piatkowski_zalz.webp (155.51 Kb)

За останні сім років австрійський Зальцбург продав у найсильніші ліги європейського футболу Садіо Мане, Кевіна Кампля, Набі Кейта, Дайо Упамекано, Мартіна Хінтереггера, Амаду Хайдара, Дує Чалету-Цар, Валентіно Лазаро, Ерлінга Холанда, Мунаса Даббура, Ксавера Шлагера, Діадьє Самассеку, Стефана Ляйнера, Ханнеса Вольфа, Маріна Понграчіча, Такумі Мінаміно, Домініка Собослаї, Хі Чан Хвана… Це лише трансфери ціною вище 8,5 мільйонів євро, які сумарно принесли клубу більше 260 мільйонівв.

Переважно майбутні зірки приходили за копійки зі скромних команд Угорщини, Норвегії, Швейцарії, Кореї, Малі, Хорватії, Японії, Гвінеї, нижчих дивізіонів Франції… Наступним на цьому конвеєрі має стати польський захисник Каміл П’ятковскі, чий Ракув несподівано претендує на срібні медалі чемпіонату Польщі.

Сам 20-річний центрбек уже другий сезон є лідером команди. За два роки він зіграв 49 матчів у Екстраклясі і забив 3 голи та 5 разів вдало асистував партнерам, заробивши цього року виклик до лав збірної Польщі і цікавість з боку Мілана. Але австрійці виявилися оперативнішими.

Від Сергій Кириченко

Сергій Кириченко