Екватор відбору на чемпіонат світу з футболу вже близько. Найближчими днями футбольні збірні Європи проведуть свої чергові матчі і наблизяться або віддаляться від мрії зіграти у Катарі у 2022 році.

Протягом двох днів (4 і 5 вересня) у кваліфікації до ЧС-2022 у Катарі в Європі відбудеться 25 матчів у 10 групах. Розглянемо ключові з них, які точно привернуть увагу вболівальників та любителів ставок.

Словаччина – Хорватія

Ситуація у цій групі дуже заплутана. Після 4-х турів лідера (Хорватія) та аутсайдера (Кіпр) розділяє лише 3 очки, тож кожен матч може радикально змінити стан речей. Хорватія – одна з найобережніших команд кваліфікації. Віцечемпіони світу забили тільки 4 голи, натомість і пропустили усього раз. Хорвати перемоги Кіпр (1:0) та Мальту(3:0), програли Словенії (0:1), а в останньому турі у Москві зіграли з рахунком 0:0.

Словаки у свою чергу – одна з наймиролюбніших команд відбору – три з чотирьох її матчів завершилися унічию – 0:0 з Кіпром, 2:2 з Мальтою, 1:1 зі Словенією. А єдину перемогу Словаччина здобула у березні над Росією (2:1).

Хорватія зіграє без захисника Віди (Бешикташ), хавбека Модріча (Реал) та форвард Будіміра (Осасуна). Перші двоє – віцекапітан і капітан збірної. У словаків ситуація співставима: травмовані обидва основні голкіпери Куцяк (Лехія) і Дубравка (Ньюкасл), захисник Губочан (Омонія) і хавбек Грегус (Міннесота). Усі вони були у складі збірної на недавньому Євро-2020.  

Поставити на перемогу Словаччини можна з коефіцієнтом 4.30, нічия оцінена у 3.55, а перемога Хорватії пропонується за 2.01. Голів тут багато не передбачається, тому придивіться до ставки тотал менше 2,5 з коефіцієнтом 1.73.

Ізраїль – Австрія

У цьому матчі зійдуться головні конкуренти за друге місце (до першого з великим відривом мчить Данія, яка виграла усі 4 матчі, не пропустивши у них жодного голу). У обох команд – по 7 очок. Ізраїль після домашньої поразки від Данії (0:2) швидко оговтався і далі набирав очки – 1:1 з Шотландією, 4:1 над Молдовою і 4:0 над Фарерськими островами. В останньому турі проти Фарер прорвало головних бомбардирів збірної: Захаві (ПСВ) відзначився хет-триком, а Даббур (Гоффенгайм) добив суперника.

Австрія теж постраждала від Данії (ганебні 0:4 вдома) і також втратила очки у матчі проти Шотландії (2:2). І також відігралася на слабших, але менш упевнено, ніж Ізраїль – з рахунком 3:1 перемогла Фарери і з рахунком 2:0 – Молдову.

Частково таку скромність можна пояснити епідемією травм. За Австрію не можуть поки зіграти голкіпер Перван (Вольфсбург), захисники Лайнер (Боруссія Менхенгладбах) і Фрідль (Вердер), хавбеки Баумгартлінгер (Баєр) і Шлагер (Вольфсбург) та вінгер Сабітцер (Баварія).  У Ізраїля також є травмовані, але не серед лідерів. Готові до бою воротар Марсіано (Феєноорд), захисник Даса (Вітесс),  хвбеки Натхо (Партизан), Перец (Венеція), Біттон (Селтік) і Соломон (Шахтар), вже згадані нападники Захаві і Даббур.  

Поставити на перемогу Ізраїля можна з коефіцієнтом 3.40, нічия оцінена у 3.35, а перемога Австрії пропонується за 3.24. Обидві команди роблять акцент на атаку, тому варто розглянути ставку тотал більше 2,5 голів з коефіцієнтом 2.12.  

Нідерланди – Чорногорія

А це – переслідувачі Туреччини. У турків – 8 очок, а у голландців та балканців – по 7. Тому переможець буде мати хороший гандикап над конкурентом і збереже тиск на турків, які навряд чи втратять очки у матчі з Гібралтаром.

Нідерланди втратили 5 очок через виїзну поразку від турків (2:4) та свіжу нічию з Норвегією. Натомість перемогли у березні Гібралтар і Латвію із загальним рахунком 9:0. Під орудою нового тренера (Луї ван Гаал замінив Франка де Бура), «помаранчевим» не можна втрачати очки у другому матчі поспіль. Так, Гаал різко оновив склад (не викликав 14 із 26 учасників Євро), але команда обійшлася без травм і має шикарний набір виконавців, що виступають за найсильніші клуби Європи (Інтер, Барселона, Ліверпуль, Манчестер Сіті, ПСЖ, Ювентус тощо). І навіть дискваліфікації Дейлі Блінда не впливає на розстановку сил.

Чорногорія має значно скромніший склад, де лише захисники Савіч з Атлетіко і Марушич з Лаціо грають за топ-команди, а травма форварда Йоветіча з Герти – потужний удар по команді. До цього збірна перемогла Латвію (2:1), Гібралтар (4:1), програла Норвегії (0:1) а три дні тому відібрала 2 очки у Туреччини (2:2). Причому балканці програвали з рахунком 0:2, а рятівний гол забили на 96-й хвилині.

Поставити на перемогу Нідерландів можна з коефіцієнтом 1.18, нічия оцінена у 7.40, а перемога Чорногорії пропонується за 18.00. Новачок Барселони Люк де Йонг забивав за збірну у 3 з 4 матчах цього відбору. Якщо вірите у те, що він продовжить це робити – коефіцієнт 2.00 на гол де Йонга.  

Бельгія – Чехія

Лідери групи Е з’ясують між собою, хто більше заслуговує на перше місце. При цьому у господарів є гандикап у три очки – 10  проти 7. Бельгія перемогла Вельс (3:1), Білорусь (8:0) та Естонію (5:2), а єдина втрата очок сталася якраз у першій грі з Чехією (1:1).

Чехія на додачу до тією нічиєї програла Вельсу (0:1) і відігралася на аутсайдерах – 6:2 проти знекровленої коронавірусом Естонії (естонцям довелося нашвидкуруч збирати другий склад зі здорових футболістів) та 1:0 проти Білорусі.

Обидві команди зіграють без травмованих (винятки – воротарі-дублери Міньоле і Павленка) та дискваліфікованих. Але Чехія після досить успішного виступу на Євро почала омолодження складу. Зараз до заявки не потрапило аж 10 футболістів, які їздили на чемпіонат Європи.   

Поставити на перемогу Бельгії можна з коефіцієнтом 1.43, нічия оцінена у 4.75, а перемога Чехії пропонується за 7.90. Форвард Бельгії Ромелу Лукаку – у неймовірній формі. В останніх 11 матчах кваліфікації на чемпіонат світу (включно з відбором до ЧС-2018) нападник забив 15 голів. Гол Лукаку можна взяти з коефіцієнтом 1.72.

Швейцарія – Італія

Головна інтрига – чи зможе Швейцарія зупинити рекорд Італії? Італійці вже не програють 35 матчів поспіль. За всю історію футболу було дві такі самі серії – у Бразилії середини 90-х та Іспанії кінця нульових. Більше немає ні у кого. Хоча 35-й матч для Італії видався непростим – команда втратила очки у грі проти Болгарії (1:1) хоча мала велику перевагу. Перед тим з однаковим рахунком 2:0 італійці перемогли ту саму Болгарію, Північну Ірландію та Литву.

Швейцарія стартувала з двох перемог над Болгарією (3:1) та Литвою (1:0) і, маючи 6 очок з 6 можливих, посідає друге місце у групі (за втраченими – перше). Чи зможуть швейцарці перервати серію Італії, здобувши третю перемогу у кваліфікації? Шансів не дуже багато, адже збірна виснажена травмами. Проти Італії не зможуть зіграти воротар Омлен (Монпельє), захисники Комер (Базель), Мбабу (Вольфсбург) та Беніто (Бордо), хавбек Шакірі (Ліон) і пара основних форвардів Емболо (Боруссія Менхенгладбах) – Гаврановіч (Кайсеріспор). У Італії один мінус – форвард Торіно Белотті.

Поставити на перемогу Швейцарії можна з коефіцієнтом 4.10, нічия оцінена у 3.65, а перемога Італії пропонується за 2.02.

Іспанія – Грузія

Збірна Іспанії програла у попередньому турі Швеції (1:2). Таким чином припинилася рекордна в історії серія із 66 матчів без поразок у відбірних матчах чемпіонатів світу. До цього іспанці програвали у відборі аж у 1993 році. Після чого пройшли 6 повних циклів без поразок. Утім, цього варто було очікувати, зважаючи на те, з яким скрипом підопічні Луїса Енріке почали новий відбір. Спочатку Іспанія не змогла вдома впоратися з Грецією (1:1). Потім лише на останніх секундах вирвали перемогу над Грузією (2:1) і дотиснули Косово (3:1).

Грузія програла тричі і раз зіграла унічию, але жодного разу не була постачальником очок. Швеції (0:1), Іспанії (1:2) та Косово (0:1) кавказці програли мінімально у впертій боротьбі, а з Греції навіть вивезли нічию – 1:1.

Критичних втрат у Іспанії немає – грають найсильніші, а от Грузія вимушена обійтися без голкіпера Макарідзе (Альмерія), захисника Двалі (Ференцварош), Лобжанідзе (Хатайспор), Кварацхелії (Рубін). Останній – лідер збірної, але через травму не приїхав до команди. Натомість грузини мають хороше покоління молодих футболістів, серед яких воротар Валенсії Мамардашвілі, хавбек Генка Чакветадзе, форвард Метца Мікаутадзе та вінгер Георгій Цитаїшвілі, який на юнацькму рівні грав за збірну України і навіть став чемпіоном світу U20 у її складі два роки тому, але потім узяв грузинське громадянство.

Поставити на перемогу Іспанії можна з коефіцієнтом 1.11, нічия оцінена у 9.50, а перемога Грузії пропонується за 39.00. Враховуючи непоступливість грузинів, є сенс зробити ставку на перемогу Грузії з форою +2. Коефіцієнт становитиме 2.44.